Zaskocz gości ciekawym dodatkiem do grilla. Kukurydza z masłem limonkowo-miodowym

Zaskocz gości ciekawym dodatkiem do grilla. Kukurydza z masłem limonkowo-miodowym
Autor: Shutterstock.com Zaskocz gości ciekawym dodatkiem do grilla. Kukurydza z masłem limonkowo-miodowym
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Grillowana kukurydza to potrawa, która często ląduje na stołach w sezonie grillowym. Pyszna, słodka i idealnie pasująca do wszystkich potraw, które możemy przygotować na grillu. A co jeśli powiemy wam, że to danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy kilka dodatków.

Idealny dodatek do grilla na wyciągnięcie ręki. Grillowana kukurydza podana z aromatycznym limonkowo-miodowym masłem szybko zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie tej kukurydzy jest niezwykle proste i nie wymaga żadnych specjalnym umiejętności.

Jak przygotować miodowo-limonkową kukurydzę? To prosty i smaczny dodatek

Wystarczy, że przypieczemy kukurydzę na grillu, przygotowanie jej może zająć około 20 minut, ale po tym czasie będzie idealnie miękka i soczysta. Ważne jest jednak, by często ją odwracać, by nie przypiekła się wyłącznie z jednej strony.

Zanim jednak zabierzemy się ze jej pieczenie powinniśmy przygotować nasze masło. 4 łyżki masła ucieramy z pozostałymi dodatkami i wstawiamy na około godzinę do lodówki. To pozwoli wszystkim smakom się "przegryźć".

Kiedy kukurydza będzie gotowa wkładamy ja do naczynia żaroodpornego i smarujemy naszym masłem. Następnie całość przykrywamy folią i odstawiamy na 5 minut. Dzięki temu nasze masełko zdąży się rozpuścić i przykryć naszą kukurydzę.

To naprawdę prosty, ale przepyszny sposób na ciekawy dodatek do grilla.

SKŁADNIKI

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy dokładnie z sokiem z limonki, solą, pieprzem, miodem i bazylią.
  • Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Kukurydzę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 20 minut.
  • Kolby kukurydzy smażymy na rozgrzanym grillu, aż będą miękkie. Może to zająć około 20 minut.
  • Kukurydzę przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy na około 5 minut, by zdążyło się rozpuścić.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej