Zaskocz gości ciekawym dodatkiem do grilla. Kukurydza z masłem limonkowo-miodowym

Dieta wegetariańska
Grillowana kukurydza to potrawa, która często ląduje na stołach w sezonie grillowym. Pyszna, słodka i idealnie pasująca do wszystkich potraw, które możemy przygotować na grillu. A co jeśli powiemy wam, że to danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy kilka dodatków.
Idealny dodatek do grilla na wyciągnięcie ręki. Grillowana kukurydza podana z aromatycznym limonkowo-miodowym masłem szybko zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie tej kukurydzy jest niezwykle proste i nie wymaga żadnych specjalnym umiejętności.
Jak przygotować miodowo-limonkową kukurydzę? To prosty i smaczny dodatek
Wystarczy, że przypieczemy kukurydzę na grillu, przygotowanie jej może zająć około 20 minut, ale po tym czasie będzie idealnie miękka i soczysta. Ważne jest jednak, by często ją odwracać, by nie przypiekła się wyłącznie z jednej strony.
Zanim jednak zabierzemy się ze jej pieczenie powinniśmy przygotować nasze masło. 4 łyżki masła ucieramy z pozostałymi dodatkami i wstawiamy na około godzinę do lodówki. To pozwoli wszystkim smakom się "przegryźć".
Kiedy kukurydza będzie gotowa wkładamy ja do naczynia żaroodpornego i smarujemy naszym masłem. Następnie całość przykrywamy folią i odstawiamy na 5 minut. Dzięki temu nasze masełko zdąży się rozpuścić i przykryć naszą kukurydzę.
To naprawdę prosty, ale przepyszny sposób na ciekawy dodatek do grilla.
SKŁADNIKI
- 4 kolby kukurydzy
- 1,5 łyżki soku z limonki
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki soli
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy dokładnie z sokiem z limonki, solą, pieprzem, miodem i bazylią.
- Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Kukurydzę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 20 minut.
- Kolby kukurydzy smażymy na rozgrzanym grillu, aż będą miękkie. Może to zająć około 20 minut.
- Kukurydzę przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na około 5 minut, by zdążyło się rozpuścić.