Zamiast majonezu dodaję inny produkt. Ta pasta z tuńczyka jest pełna smaku i lżejsza niż klasyczna

Dieta bezglutenowa
Pasty kanapkowe z tuńczykiem są pyszne i łatwe. Jednak wiele osób rezygnuje z tego przysmaku, ponieważ za sprawą majonezu jest dość kaloryczny. Istnieje prosty trik, aby pasta do smarowania z tuńczykiem była tak samo smaczna i zawierała o wiele mniej kalorii. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na pełną smaku i lekką pastę kanapkową z tuńczyka ze śmietaną.
Co można dodać do pasty z tuńczyka?
W tradycyjnych przepisach na pastę kanapkową z tuńczyka z puszki dodaje się majonez, który łączy wszystkie składniki w jedną całość. Chociaż taka pasta smakuje wyśmienicie, jest dość kaloryczna. Majonez zawiera sporo tłuszczu i cholesterolu. Ten składnik można jednak zastąpić innym produktem. Do pasty z tuńczyka można dodać kwaśną śmietanę. Świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami i nadaje przyjemnego smaku. Jest bogatsze w białko i wapń. Smarowidło jest mniej kaloryczne niż to z majonezem. Warto więc zastąpić majonez kwaśną śmietaną. Pasta z tuńczyka w tym wydaniu smakuje o wiele lepiej i jest zdrowsza.
Czy pasta z tuńczyka jest zdrowa?
Pasta z tuńczyka z puszki przygotowana według tego sprawdzonego przepisu jest nie tylko pyszna i lekka, ale i pełna zdrowia. Tuńczyk jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy tkanek i produkcji enzymów oraz hormonów. Zawiera korzystne dla serca, mózgu i stawów kwasy tłuszczowe omega-3. Tuńczyk dostarcza witamin z grupy B, witaminy D i selenu. Smak pasty podkręcają ogórki konserwowe, które cenione są ze względu na niską wartości kaloryczną i niski indeks glikemiczny. Pomagają budować odporność, wspierają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn. Składniki łączy kwaśna śmietana, która jest bogata w białko i wapń. Smak podkręca musztarda oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić pyszną pastę z tuńczyka ze śmietaną?
Przepis na pełną smaku pastę z tuńczyka z dodatkiem kwaśnej śmietany jest łatwy. Przyrządzenie tego smacznego smarowidła do chleba jest błyskawiczne. Wystarczy 10 minut, aby cieszyć się jego wybornym smakiem. Nawet blender nie jest potrzebny.
Jak więc robi się znakomitą i pyszną domową pastę z tuńczyka ze śmietaną? Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. Pasta jest szybka, a efekt smakowy zaskakuje.
- 1. krok – rozdrobnienie tuńczyka
- 2. krok – posiekanie ogórków konserwowych i wymieszanie z tuńczykiem
- 3. krok – wymieszanie z kwaśną śmietaną, pozostałymi składnikami i przyprawami
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem.
- Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru soku. Dodać do tuńczyka i wymieszać.
- Dodać śmietanę i musztardę. Wymieszać.
- Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację.