Z awokado i tego sera robię pyszną pastę. Tylko kilka składników i 10 minut pracy

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Awokado to idealny składnik past do smarowania. Przekonali się o tym mieszkańcy Meksyku, którzy zajadają się guacamole. Jednak zamiast tego przysmaku, warto sprawdzić nowy przepis. Pełna smaku i zdrowia pasta z awokado wzbogacona serem twarogowym i pistacjami to wyborny dodatek do pieczywa i nie tylko. Oto prosty i błyskawiczny przepis na ten zielony przysmak.
Czy można łączyć twaróg z awokado?
Awokado i twaróg to dwa składniki, które świetnie się ze sobą komponują. To zaskakująco dobre połączenie, które oferuje bogactwo smaków i wartości odżywczych. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, dodatek do placków warzywnych czy w formie dipu. Najlepiej jednak oba składniki wykorzystać do przygotowania domowej pasty do smarowania chleba.
Dlaczego warto łączyć awokado z twarogiem?
- Konsystencja – kremowy twaróg świetnie komponuje się z maślaną konsystencją awokado.
- Smak – smak twarogu dobrze współgra z subtelnym, lekko orzechowym awokado.
- Wartości odżywcze – połączenie twarogu i awokado to zastrzyk witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i białka.
Z czym awokado smakuje najlepiej?
W tym prostym przepisie na pastę do kanapek wykorzystuje się tylko kilka produktów. Lista niezbędnych składników nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze się łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pełna smaku zieloną pastę do pieczywa? Na liście składników znalazły się takie produkt jak:
- awokado
- ser twarogowy – chudy lub półtłusty
- jogurt grecki
- orzechy pistacjowe
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę z awokado i białego sera?
Przepis na pełną smaku i prozdrowotnych składników pastę z awokado i twarogu z dodatkiem orzechów pistacjowych nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Pasta jest gotowa w maksymalnie 10 minut. Idealnie sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie. Można podawać ją jako przekąskę z nachosami, paluszkami grissini lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pastę z awokado można jeść przez cały dzień bez względu na porę roku.
Jak więc przygotować zdrową i zieloną pastę z awokado i sera białego? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a małe pyszne danie wyjdzie za pierwszym razem. Przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pasty. Sprawdzi się czosnek, świeże zioła czy przyprawy.
- 1. krok – wydrążenie awokado i skropienie sokiem z cytryny
- 2. krok – zmiksowanie awokado z twarogiem i jogurtem greckim
- 3. krok – wymieszanie zielonej pasty z pistacjami i doprawienie
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 150 g twarogu (półtłustego lub chudego)
- 40 g drobno posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado umyć i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i przełożyć do blendera. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Dodać pokruszony twaróg i jogurt grecki. Zmiksować na gładko.
- Dodać posiekane pistacje i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako pastę do pieczywa lub jako przekąskę.