Z awokado i tego sera robię pyszną pastę. Tylko kilka składników i 10 minut pracy

pasta z serka wiejskiego i awokado
Autor: Shutterstock Zmiksuj ten ser i dodaj awokado. Ta wyborna pasta to pyszny dodatek do chleba i nie tylko.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Awokado to idealny składnik past do smarowania. Przekonali się o tym mieszkańcy Meksyku, którzy zajadają się guacamole. Jednak zamiast tego przysmaku, warto sprawdzić nowy przepis. Pełna smaku i zdrowia pasta z awokado wzbogacona serem twarogowym i pistacjami to wyborny dodatek do pieczywa i nie tylko. Oto prosty i błyskawiczny przepis na ten zielony przysmak.

Czy można łączyć twaróg z awokado?

Awokado i twaróg to dwa składniki, które świetnie się ze sobą komponują. To zaskakująco dobre połączenie, które oferuje bogactwo smaków i wartości odżywczych. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, dodatek do placków warzywnych czy w formie dipu. Najlepiej jednak oba składniki wykorzystać do przygotowania domowej pasty do smarowania chleba.

Dlaczego warto łączyć awokado z twarogiem?

  • Konsystencja – kremowy twaróg świetnie komponuje się z maślaną konsystencją awokado.
  • Smak – smak twarogu dobrze współgra z subtelnym, lekko orzechowym awokado.
  • Wartości odżywcze – połączenie twarogu i awokado to zastrzyk witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i białka.

Z czym awokado smakuje najlepiej?

W tym prostym przepisie na pastę do kanapek wykorzystuje się tylko kilka produktów. Lista niezbędnych składników nie jest długa. Wszystkie artykuły spożywcze się łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pełna smaku zieloną pastę do pieczywa? Na liście składników znalazły się takie produkt jak:

  • awokado
  • ser twarogowy – chudy lub półtłusty
  • jogurt grecki
  • orzechy pistacjowe
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę z awokado i białego sera?

Przepis na pełną smaku i prozdrowotnych składników pastę z awokado i twarogu z dodatkiem orzechów pistacjowych nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Pasta jest gotowa w maksymalnie 10 minut. Idealnie sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie. Można podawać ją jako przekąskę z nachosami, paluszkami grissini lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pastę z awokado można jeść przez cały dzień bez względu na porę roku.

Jak więc przygotować zdrową i zieloną pastę z awokado i sera białego? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a małe pyszne danie wyjdzie za pierwszym razem. Przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pasty. Sprawdzi się czosnek, świeże zioła czy przyprawy.

  • 1. krok – wydrążenie awokado i skropienie sokiem z cytryny
  • 2. krok – zmiksowanie awokado z twarogiem i jogurtem greckim
  • 3. krok – wymieszanie zielonej pasty z pistacjami i doprawienie

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 150 g twarogu (półtłustego lub chudego)
  • 40 g drobno posiekanych orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado umyć i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i przełożyć do blendera. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Dodać pokruszony twaróg i jogurt grecki. Zmiksować na gładko.
  • Dodać posiekane pistacje i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako pastę do pieczywa lub jako przekąskę.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej