Wrzuć ziemniaki z dodatkami na patelnie. Idealny przepis na szybki i smakowity posiłek

2024-03-18
Wrzuć ziemniaki z dodatkami na patelnie. Idealny przepis na szybki i smakowity posiłek
Autor: Shutterstock.com Ziemniaczany gratin z patelni. Szybki i prosty pomysł na posiłek
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki są uniwersalnym produktem. Można je przygotować na tysiące różnych sposobów. Tym razem jednak przedstawiamy wam prosty przepis na szybki wegetariański posiłek. Jedyne co trzeba zrobić to pokroić ziemniaki i wrzucić je na patelnie wraz z kilkoma dodatkami. To danie będzie nie tylko pysznie smakować, ale również pięknie wyglądać.

Ziemniaki z dodatkami na patelni - co potrzeba?

Pyszne danie z ziemniaków da się zrobić szybko i prosto. Krojone ziemniaki z dodatkami z patelni są idealnym przykładem. To danie sprawdzi się idealnie dla wszystkich wegetarian lubiących ciągnący się ser. Jest tylko jeden minus. Jak już raz go spróbujemy, zawsze będziemy chcieli je jeść. Nie tylko bowiem niesamowicie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. No i co najważniejsze, robi się je niesamowicie szybko. Czego będziemy potrzebowali do przygotowania tego posiłku?

  • ziemniaki
  • cebula
  • ser tarty
  • masło
  • słodka papryka 
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować ziemniaki z patelni?

Z przygotowaniem tego dania poradzą sobie wszyscy. Wystarczy, że obierzemy i przepłukamy ziemniaki, a następnie pokroimy je w cieniutkie, 5-milimetrowe plastry. Następnie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dobrze płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy plastry, tak by na siebie zachodziły. Całość posypujemy przyprawami i tartym serem. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i posypujemy serem oraz cebulą. Całość smażymy ok. 10 minut pod przykryciem. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, a ser się zarumieni, danie jest gotowe. Jest to idealny przepis na coś szybkiego do zjedzenia, do czego nie ma potrzeby używania mięsa, a przygotowanie posiłku jest szybkie i niezwykle proste.

SKŁADNIKI

  • 4 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz 
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie płuczemy i obieramy.
  • Kroimy w cieniutkie plastry o grubości około 5 milimetrów.
  • Przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Układamy na nim plastry ziemniaka, tak by lekko na siebie zachodziły.
  • Posypujemy je solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na wierz posypujemy startym żółtym serem.
  • Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i posypujemy serem i cebulką.
  • Patelnie przykrywamy i smażymy przez około 10 minut.
  • Kiedy ziemniaki będą miękkie, a ser lekko zrumieniony danie jest gotowe.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne