Nie smażone, a pieczone. Placki ziemniaczane z tym składnikiem smakują rewelacyjnie

pieczone placki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Pieczone placki ziemniaczane z tym składnikiem zaskoczą cudowną chrupkością.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co zrobić, aby placki ziemniaczane były chrupiące? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym łatwym i szybkim przepisie. Do startych na placki ziemniaków wystarczy dodać jeden niedrogi składnik. To właśnie dzięki niemu pieczone placki ziemniaczane smakują wyśmienicie. Co więc dodać do placków ziemniaczanych, aby były chrupiące? Poznajcie sprawdzony przepis na placki ziemniaczane z piekarnika.

Z czego zrobić pieczone placki ziemniaczane?

Do przygotowania domowych placków ziemniaczanych, których się nie smaży, potrzebne są proste produkty. Można je kupić bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg. Ten przepis różni się jednak od tradycyjnej receptury. Pieczone placki ziemniaczane przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu wzbogacone są składnikiem, który najczęściej jada się na śniadanie. Za smak i obłędną chrupkość placków z tartych ziemniaków odpowiadają płatki owsiane. Ten bogaty w składniki odżywcze produkt sprawia, że placki smakują genialnie.

Co jeszcze jest potrzebne, aby upiec pyszne domowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • płatki owsiane
  • pełnoziarnista mąka pszenna
  • jajka
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Czy placki ziemniaczane można upiec w piekarniku?

Tak, placki z tartych ziemniaków można upiec w piekarniku. Zyskują przyjemną chrupiącą konsystencję. Zaletą pieczenia jest także to, że domowe placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych idealnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej. Dzięki temu, że piecze się je w piekarniku, nie nasiąkają tłuszczem. Są o wiele lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Placki ziemniaczane z piekarnika nie są tak bardzo kaloryczne jak te tradycyjne.

Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane?

Przepis na chrupiące placki z ziemniaków i płatków owsianych z piekarnika nie jest skomplikowany. Danie robi się naprawdę szybko i bez przykrych niespodzianek. Wystarczy połączyć składniki, uformować placki i upiec w piekarniku. Czas przygotowania wynosi kwadrans. Placki pieką się w piekarniku przez 20 minut.

Jak więc przygotować furę chrupiących placków ziemniaczanych z piekarnika? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, placki udadzą się i będą smakować nieziemsko.

  • 1. krok – starcie ziemniaków i odciśnięcie ich z nadmiaru wody
  • 2. krok – połączenie startych ziemniaków z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie placków i upieczenie ich w piekarniku

Z czym podawać pieczone placki ziemniaczane?

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych z piekarnika to pomysł na niedrogi obiad. Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw mięsnych. Przepis na pewno przypadnie do smaku wegetarianom, którzy nie jedzą mięsa. Pieczone placki ziemniaczane podane z różnymi sosami to idealny wege posiłek. Pyszne pieczone placki ziemniaczane można też serwować jako ciepłą przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut, aby odciekły z nadmiaru wody. Odcisnąć i przełożyć do miski.
  • Do ziemniaków dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka i wsypać płatki owsiane, natkę pietruszki oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się ze sobą połączą.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej