Wędzone skrzydełka z piekarnika: przepis na przekąskę imprezową "palce lizać"!
2021-12-31
łatwy
10 min
6
Wędzone skrzydełka kurczaka są dość tanie i chętnie po nie sięgamy. Jednak wędzone skrzydełak podane na ciepło są jeszcze lepsze! Lepkie, słodko-słone, przepyszne! Jak zrobić wędzone skrzydełka z piekarnika? To proste. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a Twoi goście będą oblizywać palce po łokcie!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wędzonych skrzydełek kurczaka
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu lub powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzone skrzydełka podziel na części. Końcówki skrzydełek zachowaj na bulion do grochówki lub fasolówki. Najlepiej zamroź.
- Wymieszaj keczup z sosem sojowym, miodem, olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ostrą papryką.
- Skrzydełka rozłóż na blasze wyłożone pergaminem. Za pomocą pędzla posmaruj skrzydełka z obu stron przygotowaną mieszaniną.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C lub 180°C z funkcją termoobiegu.
- Podawaj z dodaktową procją keczupu lub czosnkowego sosu majonezowego.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!