Wędzone skrzydełka z piekarnika: przepis na przekąskę imprezową "palce lizać"!

Wędzone skrzydełka z piekarnika: przepis na przekąskę imprezową palce lizać!
Autor: Shutterstock.com Wędzone skrzydełka z piekarnika: przepis na przekąskę imprezową "palce lizać"!
łatwy
10 min
6

Wędzone skrzydełka kurczaka są dość tanie i chętnie po nie sięgamy. Jednak wędzone skrzydełak podane na ciepło są jeszcze lepsze! Lepkie, słodko-słone, przepyszne! Jak zrobić wędzone skrzydełka z piekarnika? To proste. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a Twoi goście będą oblizywać palce po łokcie! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wędzonych skrzydełek kurczaka
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lub powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzone skrzydełka podziel na części. Końcówki skrzydełek zachowaj na bulion do grochówki lub fasolówki. Najlepiej zamroź. 
  • Wymieszaj keczup z sosem sojowym, miodem, olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ostrą papryką. 
  • Skrzydełka rozłóż na blasze wyłożone pergaminem. Za pomocą pędzla posmaruj skrzydełka z obu stron przygotowaną mieszaniną. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C lub 180°C z funkcją termoobiegu. 
  • Podawaj z dodaktową procją keczupu lub czosnkowego sosu majonezowego. 
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!

Skrzydełka pieczone w pomidorowo-czosnkowej marynacie: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej