W mig robię pastę kanapkową z tych pomidorów. Jest tak pyszna, że od razu podwajam składniki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy z suszonych pomidorów można zrobić pastę kanapkową? Oczywiście, że można. Pasta do smarowania chleba przygotowana z tych pomidorów to mnóstwo smaku, aromatu i zdrowia. Mało kto wie, że suszone pomidory to wartościowy składnik, który warto na stałe wprowadzić do diety. Oto prosty i ekspresowy przepis na znakomitą pastę z suszonych pomidorów.
Z czym można łączyć suszone pomidory?
Pyszna domowa pasta kanapkowa przygotowana według tego sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i cennych składników odżywczych. Produkty, z których przyrządza się to oryginalne smarowidło do chleba, wyróżniają się nie tylko obłędnym smakiem i aromatem. Zawierają wiele prozdrowotnych substancji, witamin i minerałów.
Na liście składników znalazło się pięć produktów i trzy przyprawy. Są łatwo dostępne przez cały rok. Suszone pomidory, które są głównym składnikiem pasty, doskonale łączą się z oliwą z oliwek, orzechami włoskimi, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami – solą, pieprzem i oregano.
Suszone pomidory cenione są nie tylko za smak. To skarbnica błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, A, C, E i K. Są bogate w potas, magnez i żelazo. Zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko wielu chorób i opóźniają efekty starzenia się organizmu. Pozostałe składniki pasty są równie zdrowe i na stałe powinny zagościć w menu.
Jak zrobić pastę z suszonymi pomidorami?
Przepis na pełną smaku i aromatu pastę kanapkową z suszonych pomidorów jest wyjątkowo prosty. Ten wyborny dodatek do chleba robi się z kilku składników w tempie ekspresowym. To dobra lekcja dla osób, które dopiero się uczą, jak gotować w domu.
Jak więc przyrządzić smaczną i pełna zdrowia pastę z suszonych pomidorów? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Zawsze się udaje i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
- 1. krok – zalanie suszonych pomidorów wrzątkiem
- 2. krok – zmiksowanie suszonych pomidorów z pozostałymi składnikami
- 3. krok – doprawienie pasty z suszonych pomidorów
Z czym jeść pastę z suszonych pomidorów?
Pyszna i aromatyczna pasta z suszonych pomidorów jest uniwersalna. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Jest bezglutenowa i bezpieczna dla wegan.
Pasta, w której suszone pomidory grają rolę pierwszoplanową, świetnie smakuje z pieczywem. Kanapki z tym wybornym smarowidłem to prawdziwa uczta. Pasta podkręci smak sosów do makaronu i kremowych zup. Można wykorzystać ją jako składnik marynaty do mięsa. Doskonale smakuje jako przekąska, do której można podać świeże warzywa pokrojone w słupki. Pełna smaku i zdrowia pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się przez cały dzień i zachwyci każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić i przełożyć do blendera.
- Dodać orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Zmiksować na gładką pastę.
- Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Podawać na śniadanie i na kolację lub jako zdrową przekąskę.