W mig robię pastę kanapkową z tych pomidorów. Jest tak pyszna, że od razu podwajam składniki

pasta z suszonych pomidorów
Autor: Shutterstock Jest pyszna i mega zdrowa. Pasta z tych pomidorów jest banalnie łatwa i błyskawiczna.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy z suszonych pomidorów można zrobić pastę kanapkową? Oczywiście, że można. Pasta do smarowania chleba przygotowana z tych pomidorów to mnóstwo smaku, aromatu i zdrowia. Mało kto wie, że suszone pomidory to wartościowy składnik, który warto na stałe wprowadzić do diety. Oto prosty i ekspresowy przepis na znakomitą pastę z suszonych pomidorów.

Z czym można łączyć suszone pomidory?

Pyszna domowa pasta kanapkowa przygotowana według tego sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i cennych składników odżywczych. Produkty, z których przyrządza się to oryginalne smarowidło do chleba, wyróżniają się nie tylko obłędnym smakiem i aromatem. Zawierają wiele prozdrowotnych substancji, witamin i minerałów.

Na liście składników znalazło się pięć produktów i trzy przyprawy. Są łatwo dostępne przez cały rok. Suszone pomidory, które są głównym składnikiem pasty, doskonale łączą się z oliwą z oliwek, orzechami włoskimi, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami – solą, pieprzem i oregano.

Suszone pomidory cenione są nie tylko za smak. To skarbnica błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, A, C, E i K. Są bogate w potas, magnez i żelazo. Zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko wielu chorób i opóźniają efekty starzenia się organizmu. Pozostałe składniki pasty są równie zdrowe i na stałe powinny zagościć w menu.

Jak zrobić pastę z suszonymi pomidorami?

Przepis na pełną smaku i aromatu pastę kanapkową z suszonych pomidorów jest wyjątkowo prosty. Ten wyborny dodatek do chleba robi się z kilku składników w tempie ekspresowym. To dobra lekcja dla osób, które dopiero się uczą, jak gotować w domu.

Jak więc przyrządzić smaczną i pełna zdrowia pastę z suszonych pomidorów? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Zawsze się udaje i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – zalanie suszonych pomidorów wrzątkiem
  • 2. krok – zmiksowanie suszonych pomidorów z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – doprawienie pasty z suszonych pomidorów

Z czym jeść pastę z suszonych pomidorów?

Pyszna i aromatyczna pasta z suszonych pomidorów jest uniwersalna. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Jest bezglutenowa i bezpieczna dla wegan.

Pasta, w której suszone pomidory grają rolę pierwszoplanową, świetnie smakuje z pieczywem. Kanapki z tym wybornym smarowidłem to prawdziwa uczta. Pasta podkręci smak sosów do makaronu i kremowych zup. Można wykorzystać ją jako składnik marynaty do mięsa. Doskonale smakuje jako przekąska, do której można podać świeże warzywa pokrojone w słupki. Pełna smaku i zdrowia pasta z suszonych pomidorów sprawdzi się przez cały dzień i zachwyci każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić i przełożyć do blendera.
  • Dodać orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  • Zmiksować na gładką pastę.
  • Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać na śniadanie i na kolację lub jako zdrową przekąskę.
Domowe suszone pomidory - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej