Ucieram te przyprawy i doprawiam nimi bób. Libański przepis to hit tego lata
Bób to przysmak lata, któremu trudno się oprzeć. Zamiast podawać go tradycyjnie z masłem i solą, można sprawdzić nowy przepis na to smakowite warzywo strączkowe. Dzięki dodatkowi odpowiednio dobranych przypraw zyskuje obłędny smak i cudowny aromat. Poznajcie przepis na bób po libańsku, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jakie właściwości ma bób?
Bób to roślina strączkowa, która ceniona jest nie tylko ze względu na smak. Bób jest bogaty w wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce sezon na bób trwa zazwyczaj od końca maja do końca lipca. Nie jest zbyt długi, więc najlepiej wykorzystać go w pełni, aby nacieszyć się świeżym i smacznym bobem. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, jest pyszny i aromatyczny bób po libańsku.
- Bogactwo witamin i minerałów – bób zawiera witaminy z grupy B, C i K, mangan, magnez, żelazo, potas, miedź i cynk.
- Źródło białka – bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które szczególnie ważne jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Źródło antyoksydantów – bób zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób.
- Wysoka zawartość błonnika – błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i stabilizuje poziom cukru, a także daje uczucie sytości.
- Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
- Wspomaganie układu nerwowego – bób dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia nastrój i redukuje stres.
Czym doprawić bób?
Za wyjątkowo dobry smak bobu po libańsku odpowiadają przyprawy i świeże zioła. To właśnie one sprawiają, że to lubiane warzywo smakuje tak dobrze. Ugotowany bób doprawia się mieszanką przypraw, które należy utrzeć w moździerzu. Dzięki temu olejki eteryczne i związki aromatyczne uwalniają się, a mieszanka zyskuje intensywny smak i aromat. Świeżo utarte przyprawy potrafią całkowicie odmienić smak potrawy.
Czym więc doprawić gotowany bób? W tym przepisie smak bobu po libańsku podkręcają nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir i goździki. Nutę świeżości dodają zioła, czyli natka pietruszki i mięta. Dodaje się także oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. To aromatyczne połączenie przypraw i ziół idealnie podkreśla smak bobu.
Jak zrobić bób po libańsku?
Przepis na pełen smaku i aromatu bób po libańsku nie jest trudny. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Przekąskę robi się w miarę szybko. Najlepiej smakuje lekko ciepła, ale po ostygnięciu jest równie dobra.
Jak więc przygotować miskę wyśmienitego bobu po libańsku? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.
- 1. krok – ugotowanie i obranie bobu
- 2. krok – utarcie przypraw w moździerzu
- 3. krok – wymieszanie bobu z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawami, ziołami i pozostałymi składnikami
SKŁADNIKI
- 500 g bobu
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek posiekanej natki z pietruszki
- garść listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 goździki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 ziarno czarnego pieprzu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, a następnie obrać i przełożyć do miski.
- Do moździerza wsypać imbir, cynamon, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową, goździki i czarny pieprz. Utrzeć, aż powstanie proszek.
- Bób skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Wsypać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki oraz miętę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu jako przekąskę.