Ucieram te przyprawy i doprawiam nimi bób. Libański przepis to hit tego lata

2025-07-16 14:19

Bób to przysmak lata, któremu trudno się oprzeć. Zamiast podawać go tradycyjnie z masłem i solą, można sprawdzić nowy przepis na to smakowite warzywo strączkowe. Dzięki dodatkowi odpowiednio dobranych przypraw zyskuje obłędny smak i cudowny aromat. Poznajcie przepis na bób po libańsku, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.

bób po libańsku

i

Autor: Shutterstock Bób podaj po libańsku. Sekretem jego smaku są te aromatyczne przyprawy.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jakie właściwości ma bób?

Bób to roślina strączkowa, która ceniona jest nie tylko ze względu na smak. Bób jest bogaty w wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce sezon na bób trwa zazwyczaj od końca maja do końca lipca. Nie jest zbyt długi, więc najlepiej wykorzystać go w pełni, aby nacieszyć się świeżym i smacznym bobem. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, jest pyszny i aromatyczny bób po libańsku.

  • Bogactwo witamin i minerałów – bób zawiera witaminy z grupy B, C i K, mangan, magnez, żelazo, potas, miedź i cynk.
  • Źródło białka – bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które szczególnie ważne jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Źródło antyoksydantów – bób zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób.
  • Wysoka zawartość błonnika – błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i stabilizuje poziom cukru, a także daje uczucie sytości.
  • Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaganie układu nerwowego – bób dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia nastrój i redukuje stres.

Czym doprawić bób?

Za wyjątkowo dobry smak bobu po libańsku odpowiadają przyprawy i świeże zioła. To właśnie one sprawiają, że to lubiane warzywo smakuje tak dobrze. Ugotowany bób doprawia się mieszanką przypraw, które należy utrzeć w moździerzu. Dzięki temu olejki eteryczne i związki aromatyczne uwalniają się, a mieszanka zyskuje intensywny smak i aromat. Świeżo utarte przyprawy potrafią całkowicie odmienić smak potrawy.

Czym więc doprawić gotowany bób? W tym przepisie smak bobu po libańsku podkręcają nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir i goździki. Nutę świeżości dodają zioła, czyli natka pietruszki i mięta. Dodaje się także oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. To aromatyczne połączenie przypraw i ziół idealnie podkreśla smak bobu.

Jak zrobić bób po libańsku?

Przepis na pełen smaku i aromatu bób po libańsku nie jest trudny. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Przekąskę robi się w miarę szybko. Najlepiej smakuje lekko ciepła, ale po ostygnięciu jest równie dobra.

Jak więc przygotować miskę wyśmienitego bobu po libańsku? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.

  • 1. krok – ugotowanie i obranie bobu
  • 2. krok – utarcie przypraw w moździerzu
  • 3. krok – wymieszanie bobu z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawami, ziołami i pozostałymi składnikami

SKŁADNIKI

  • 500 g bobu
  • 1/2 cytryny
  • 1 pęczek posiekanej natki z pietruszki
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 goździki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 ziarno czarnego pieprzu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, a następnie obrać i przełożyć do miski.
  • Do moździerza wsypać imbir, cynamon, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową, goździki i czarny pieprz. Utrzeć, aż powstanie proszek.
  • Bób skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Wsypać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki oraz miętę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu jako przekąskę.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...