Ucieram te przyprawy i doprawiam nimi bób. Libański przepis to hit tego lata

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Bób to przysmak lata, któremu trudno się oprzeć. Zamiast podawać go tradycyjnie z masłem i solą, można sprawdzić nowy przepis na to smakowite warzywo strączkowe. Dzięki dodatkowi odpowiednio dobranych przypraw zyskuje obłędny smak i cudowny aromat. Poznajcie przepis na bób po libańsku, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.
Jakie właściwości ma bób?
Bób to roślina strączkowa, która ceniona jest nie tylko ze względu na smak. Bób jest bogaty w wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce sezon na bób trwa zazwyczaj od końca maja do końca lipca. Nie jest zbyt długi, więc najlepiej wykorzystać go w pełni, aby nacieszyć się świeżym i smacznym bobem. Jednym z przepisów, z którego warto skorzystać, jest pyszny i aromatyczny bób po libańsku.
- Bogactwo witamin i minerałów – bób zawiera witaminy z grupy B, C i K, mangan, magnez, żelazo, potas, miedź i cynk.
- Źródło białka – bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które szczególnie ważne jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Źródło antyoksydantów – bób zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób.
- Wysoka zawartość błonnika – błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i stabilizuje poziom cukru, a także daje uczucie sytości.
- Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
- Wspomaganie układu nerwowego – bób dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia nastrój i redukuje stres.
Czym doprawić bób?
Za wyjątkowo dobry smak bobu po libańsku odpowiadają przyprawy i świeże zioła. To właśnie one sprawiają, że to lubiane warzywo smakuje tak dobrze. Ugotowany bób doprawia się mieszanką przypraw, które należy utrzeć w moździerzu. Dzięki temu olejki eteryczne i związki aromatyczne uwalniają się, a mieszanka zyskuje intensywny smak i aromat. Świeżo utarte przyprawy potrafią całkowicie odmienić smak potrawy.
Czym więc doprawić gotowany bób? W tym przepisie smak bobu po libańsku podkręcają nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir i goździki. Nutę świeżości dodają zioła, czyli natka pietruszki i mięta. Dodaje się także oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. To aromatyczne połączenie przypraw i ziół idealnie podkreśla smak bobu.
Jak zrobić bób po libańsku?
Przepis na pełen smaku i aromatu bób po libańsku nie jest trudny. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Przekąskę robi się w miarę szybko. Najlepiej smakuje lekko ciepła, ale po ostygnięciu jest równie dobra.
Jak więc przygotować miskę wyśmienitego bobu po libańsku? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.
- 1. krok – ugotowanie i obranie bobu
- 2. krok – utarcie przypraw w moździerzu
- 3. krok – wymieszanie bobu z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawami, ziołami i pozostałymi składnikami
SKŁADNIKI
- 500 g bobu
- 1/2 cytryny
- 1 pęczek posiekanej natki z pietruszki
- garść listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 goździki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 ziarno czarnego pieprzu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, a następnie obrać i przełożyć do miski.
- Do moździerza wsypać imbir, cynamon, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową, goździki i czarny pieprz. Utrzeć, aż powstanie proszek.
- Bób skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Wsypać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki oraz miętę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu jako przekąskę.