Tymi składnikami nadziewam pomidory i zapiekam. Ta przekąska podbije każde podniebienie

pieczone pomidory ze szpinakiem i fetą
Autor: Shutterstock Pomidory faszerowane szpinakiem i tym serem to pyszna przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pomidory kochają wszyscy, ale mało kto wie, że można przyrządzić je w piekarniku. Pieczone w całości pomidory po brzegi wypełnione szpinakiem i serem feta to efektowna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie prosty przepis na zjawiskowe pomidory faszerowane szpinakiem i fetą z piekarnika.

Czy pomidor, szpinak i feta to dobre połączenie?

Jeżeli lubicie pomidory, szpinak i grecki ser feta, to połączenie na pewno przypadnie wam do smaku. Pomidory wypełnione smakowitym farszem z dodatkiem zielonych liści szpinaku i fety stanowią wyśmienita przekąskę na każdą okazję. Przyrządzone według tego przepisu pomidory z tymi dodatkami prezentują się wyjątkowo efektownie. Najpierw zauroczą wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycą wyśmienitym smakiem.

Jak zrobić pieczone pomidory w piekarniku?

Przepis na pyszne i aromatyczne pomidory faszerowane szpinakiem i fetą z piekarnika nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Lista składników obejmuje produkty, które są do kupienia w wielu sklepach bez względu na porę roku. To jeden z powodów, dla których warto skusić się na ten przepis. Można z niego korzystać na okrągło.

Jak więc robi się wyśmienite i efektowne pieczone pomidory ze szpinakiem i serem feta? To łatwe zadanie, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, to małe danie uda się już za pierwszym razem na piątkę z plusem.

  • 1. krok – przygotowanie nadzienia ze szpinakiem i sera feta
  • 2. krok – wydrążenie pomidorów
  • 3. krok – nadzianie pomidorów farszem ze szpinakiem i fetą
  • 4. krok – zapieczenie pomidorów faszerowanych w piekarniku

Ile piec pomidory ze szpinakiem i fetą w piekarniku?

Pieczone pomidory z dodatkiem szpinaku i fety to prawdziwa eksplozja smaku. Wyśmienity smak przekąska zyskuje dopiero po upieczeniu, które całkowicie odmienia pomidory, wydobywając i koncentrując ich naturalną słodycz. Faszerowane szpinakiem i fetą pomidory układa się obok siebie w formie do zapiekania i wstawia do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa tylko 15 minut. Po tym czasie pomidory wypełnione szpinakiem i fetą idealnie się upieką, staną się aromatyczne i po prostu przepyszne.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 50 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać umyty i osuszony szpinak i smażyć, aż liście nabiorą intensywnie zielonego koloru.
  • Dodać czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż się roztopi.
  • Dodać ugotowany ryż i doprawić oregano. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
  • Pomidory umyć i osuszyć. Odkroić górę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pomidory faszerować nadzieniem i przykryć odkrojoną górą. Układać w formie do zapiekania skropionej oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
  • Podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej