Tymi składnikami nadziewam pomidory i zapiekam. Ta przekąska podbije każde podniebienie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pomidory kochają wszyscy, ale mało kto wie, że można przyrządzić je w piekarniku. Pieczone w całości pomidory po brzegi wypełnione szpinakiem i serem feta to efektowna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie prosty przepis na zjawiskowe pomidory faszerowane szpinakiem i fetą z piekarnika.
Czy pomidor, szpinak i feta to dobre połączenie?
Jeżeli lubicie pomidory, szpinak i grecki ser feta, to połączenie na pewno przypadnie wam do smaku. Pomidory wypełnione smakowitym farszem z dodatkiem zielonych liści szpinaku i fety stanowią wyśmienita przekąskę na każdą okazję. Przyrządzone według tego przepisu pomidory z tymi dodatkami prezentują się wyjątkowo efektownie. Najpierw zauroczą wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycą wyśmienitym smakiem.
Jak zrobić pieczone pomidory w piekarniku?
Przepis na pyszne i aromatyczne pomidory faszerowane szpinakiem i fetą z piekarnika nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Lista składników obejmuje produkty, które są do kupienia w wielu sklepach bez względu na porę roku. To jeden z powodów, dla których warto skusić się na ten przepis. Można z niego korzystać na okrągło.
Jak więc robi się wyśmienite i efektowne pieczone pomidory ze szpinakiem i serem feta? To łatwe zadanie, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, to małe danie uda się już za pierwszym razem na piątkę z plusem.
- 1. krok – przygotowanie nadzienia ze szpinakiem i sera feta
- 2. krok – wydrążenie pomidorów
- 3. krok – nadzianie pomidorów farszem ze szpinakiem i fetą
- 4. krok – zapieczenie pomidorów faszerowanych w piekarniku
Ile piec pomidory ze szpinakiem i fetą w piekarniku?
Pieczone pomidory z dodatkiem szpinaku i fety to prawdziwa eksplozja smaku. Wyśmienity smak przekąska zyskuje dopiero po upieczeniu, które całkowicie odmienia pomidory, wydobywając i koncentrując ich naturalną słodycz. Faszerowane szpinakiem i fetą pomidory układa się obok siebie w formie do zapiekania i wstawia do gorącego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa tylko 15 minut. Po tym czasie pomidory wypełnione szpinakiem i fetą idealnie się upieką, staną się aromatyczne i po prostu przepyszne.
SKŁADNIKI
- 5 dużych pomidorów malinowych
- 400 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 50 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać umyty i osuszony szpinak i smażyć, aż liście nabiorą intensywnie zielonego koloru.
- Dodać czosnek i pokruszony ser feta. Doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż się roztopi.
- Dodać ugotowany ryż i doprawić oregano. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
- Pomidory umyć i osuszyć. Odkroić górę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pomidory faszerować nadzieniem i przykryć odkrojoną górą. Układać w formie do zapiekania skropionej oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę.