Turecka tradycja w "oszukanym" wydaniu. Idealny pomysł na lunch
Pyszny sposób na lunch w ciągu tygodnia? Wypróbuj ten przepis na nieco oszukany gozleme! Smakuje niesamowicie, jest prosty w przygotowaniu, a z pewnością pozostawi nas sytymi na długi czas. Rozkoszuj się prostym posiłkiem, który pokocha cała rodzina.
i
Dieta wegetariańska
Oszukana wersja tradycyjnego dania. Szybciej i prościej
Gozleme to tradycyjny turecki, smażony placek z cienkiego ciasta wypełnionego różnorodnym farszem. Może przypominać naleśnika lub podpłomyka. Zazwyczaj wypełniony jest farszem np. z mięsa mielonego, ziemniaków czy sera ze szpinakiem. Nasza wersja jest jednak nieco oszukana.
Nie przygotowujemy tutaj samodzielnie ciasta z mąki, wody i soli. Zamiast tego sięgamy po gotowe tortille lub cienki lawasz. Dzięki temu możemy się skupić na przygotowaniu aromatycznego farszu, który będzie świetnie smakował i zachwycał swoim aromatem.
Z czym podawać gozleme? To danie zachwyca
Nasze danie najlepiej podawać z jogurtem naturalnym i drobno posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się również cząstka cytryny do skropienia, jak i trochę świeżych ziół do posypania - wartiantów i możliwości jest naprawdę całe mnóstwo.
Jeśli chcemy możemy dodać nieco chili dla ostrości. Ciekawym pomysłem może być również dodatek prażonego kuminu w ziarnach lub nieco sumaku do farszu. Choć nasze danie bez wątpienia najlepiej smakuje na świeżo, bez problemu można je odgrzać w piekarniku.
SKŁADNIKI
- Nadzienie:
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 300 g puree z dyni
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g sera typu feta
- "Ciasto":
- 4–6 tortilli pszennych lub cienkiego lawaszu
- odrobina oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy oliwę na patelni.
- Podsmażamy posiekaną cebulę.
- Dodajemy czosnek i smażymy.
- Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
- Dorzucamy purée z dyni i soczewicę.
- Całość doprawiamy.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i fetę.
- Mieszamy i podgrzewamy.
- Nakładamy nadzienie na połowę tortilli.
- SKładamy na pół i dociskamy.
- Podsmażamy na patelni z obu stron.