Turecka tradycja w "oszukanym" wydaniu. Idealny pomysł na lunch

2025-11-28 11:04

Pyszny sposób na lunch w ciągu tygodnia? Wypróbuj ten przepis na nieco oszukany gozleme! Smakuje niesamowicie, jest prosty w przygotowaniu, a z pewnością pozostawi nas sytymi na długi czas. Rozkoszuj się prostym posiłkiem, który pokocha cała rodzina.

Turecka tradycja w oszukanym wydaniu. Idealny pomysł na lunch

i

Autor: Esin Deniz/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Oszukana wersja tradycyjnego dania. Szybciej i prościej

Gozleme to tradycyjny turecki, smażony placek z cienkiego ciasta wypełnionego różnorodnym farszem. Może przypominać naleśnika lub podpłomyka. Zazwyczaj wypełniony jest farszem np. z mięsa mielonego, ziemniaków czy sera ze szpinakiem. Nasza wersja jest jednak nieco oszukana.

Nie przygotowujemy tutaj samodzielnie ciasta z mąki, wody i soli. Zamiast tego sięgamy po gotowe tortille lub cienki lawasz. Dzięki temu możemy się skupić na przygotowaniu aromatycznego farszu, który będzie świetnie smakował i zachwycał swoim aromatem.

Z czym podawać gozleme? To danie zachwyca

Nasze danie najlepiej podawać z jogurtem naturalnym i drobno posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się również cząstka cytryny do skropienia, jak i trochę świeżych ziół do posypania - wartiantów i możliwości jest naprawdę całe mnóstwo.

Jeśli chcemy możemy dodać nieco chili dla ostrości. Ciekawym pomysłem może być również dodatek prażonego kuminu w ziarnach lub nieco sumaku do farszu. Choć nasze danie bez wątpienia najlepiej smakuje na świeżo, bez problemu można je odgrzać w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • Nadzienie:
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 300 g puree z dyni
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g sera typu feta
  • "Ciasto":
  • 4–6 tortilli pszennych lub cienkiego lawaszu
  • odrobina oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy oliwę na patelni.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy czosnek i smażymy.
  • Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
  • Dorzucamy purée z dyni i soczewicę.
  • Całość doprawiamy.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i fetę.
  • Mieszamy i podgrzewamy.
  • Nakładamy nadzienie na połowę tortilli.
  • SKładamy na pół i dociskamy.
  • Podsmażamy na patelni z obu stron.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...