Tradycyjny smalec z suszonymi owocami

2022-02-22
Smalec z suszonymi owocami
Autor: Shutterstock Smalec z suszonymi owocami to ciekawostka dla smakoszy.
łatwy
45 min
4

To wyjątkowo wykwintna wersja, choć przeznaczona dla amatorów tradycyjnych smaków. Wymaga nieco dłuższych przygotowań, ale naprawdę warto, bo smalec z suszonymi owocami to wyjątkowy dodatek do pieczywa.

Galeria: Pasty kanapkowe i smarowidła do chleba

SKŁADNIKI

  • ½ kg słoniny
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • 3 cebule
  • ½ kg podgardla wieprzowego
  • garść suszonych miękkich śliwek bez pestek
  • garść suszonych moreli
  • mielona słodka papryka
  • 2 łyżki jasnego ziarna sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedną cebulę pokroić w krążki. Słoninę natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem, obłożyć cebulą i zostawić na noc w lodówce.
  • Na drugi dzień zdjąć cebulę, słoninę pokroić w kostkę. Podgardle zemleć w maszynce, razem ze słoniną włożyć do garnka o grubym dnie, wytopić smalec na malutkim ogniu. Wyłowić skwarki. 
  • Morele i śliwki drobno pokroić, wymieszać ze skwarkami i szczyptą czerwonej papryki. 
  • Pozostałe dwie cebule pokroić na ćwiartki, włożyć do wytopionego smalcu; gdy tłuszcz zacznie tężeć, wyjąć cebule, włożyć pokrojone owoce ze skwarkami.
  • Sezam podprażyć na suchej patelni, dodać do smalcu, wymieszać, przelać do pojemników i odstawić do stężenia.
Masło - co warto o nim wiedzieć?