Tradycyjny smalec z suszonymi owocami
2022-02-22
łatwy
45 min
4
To wyjątkowo wykwintna wersja, choć przeznaczona dla amatorów tradycyjnych smaków. Wymaga nieco dłuższych przygotowań, ale naprawdę warto, bo smalec z suszonymi owocami to wyjątkowy dodatek do pieczywa.
Galeria: Pasty kanapkowe i smarowidła do chleba
SKŁADNIKI
- ½ kg słoniny
- sól
- 2 ząbki czosnku
- szczypta rozmarynu
- 3 cebule
- ½ kg podgardla wieprzowego
- garść suszonych miękkich śliwek bez pestek
- garść suszonych moreli
- mielona słodka papryka
- 2 łyżki jasnego ziarna sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną cebulę pokroić w krążki. Słoninę natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem, obłożyć cebulą i zostawić na noc w lodówce.
- Na drugi dzień zdjąć cebulę, słoninę pokroić w kostkę. Podgardle zemleć w maszynce, razem ze słoniną włożyć do garnka o grubym dnie, wytopić smalec na malutkim ogniu. Wyłowić skwarki.
- Morele i śliwki drobno pokroić, wymieszać ze skwarkami i szczyptą czerwonej papryki.
- Pozostałe dwie cebule pokroić na ćwiartki, włożyć do wytopionego smalcu; gdy tłuszcz zacznie tężeć, wyjąć cebule, włożyć pokrojone owoce ze skwarkami.
- Sezam podprażyć na suchej patelni, dodać do smalcu, wymieszać, przelać do pojemników i odstawić do stężenia.
Masło - co warto o nim wiedzieć?