Tradycyjna indyjska przekąska w 15 minut? Rozsmakuj się w tym pysznym daniu

Tradycyjna indyjska przekąska w 15 minut? Rozsmakuj się w tym pysznym daniu
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę? Po inspiracje sięgnij do indyjskiej kuchni. Papri chaat to popularna uliczna przekąska. Składa się z ziemniaków, cieciorki i chutneyów, a wychodzi niezwykle chrupiąca, a przy okazji miękka. To idealny sposób na przekąskę.

Indyjska przekąska w kilka chwil. Smak i aromat w jednym

Papri chaat to nie tylko danie - to prawdziwa tradycja indyjskiej kuchni ulicznej. To idealne połączenie prostoty i tradycji, które wiąże w sobie różne smaki i tekstury. Co więcej, jest ono naprawdę proste do przygotowania, więc bez problemu może odgrywać również rolę przystawki na imprezie.

Nazwa chaat oznacza w dosłownym tłumaczeniu "lizanie" albo "coś do oblizywania". Jest to więc zwiastun, że ta przekąska, jest tak pyszne, że ciężko będzie powstrzymać się od oblizywania palców. A wcale nie jest ciężka w przygotowaniu.

Papri przygotujemy samodzielnie w kilka chwil. Niestety, w Polsce ciężko będzie dostać już gotowe papri. Tego samego jednak nie można powiedzieć o chutneyach, których mamy od wyboru do koloru. Jeśli jednak chcemy, możemy przygotować go samodzielnie np. z tego przepisu.

Wystarczy kilka chwil, by móc się rozkoszować tym tradycyjnym przysmakiem z Indii. Jest wegetariański, smaczny i prosty. Zamiast zwykłych chipsów czy chrupków, przygotuj tę smakowitą przekąskę. Naprawdę warto.

SKŁADNIKI

  • Do papri:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki semoliny
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • woda
  • olej do smażenia
  • Do bazy:
  • 2 ziemniaki ugotowane
  • 0,5 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 3–4 łyżki ulubionego chutney
  • Do posypania:
  • szczypta soli
  • szczypta kminku w proszku
  • szczypta chili w proszku
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mąkę, semolinę, sól i olej.
  • Dodajemy wodę i zagniatamy na twarde ciasto.
  • Rozwałkowujemy i wycinamy niewielki kółka.
  • Nakłuwamy widelcem i smażymy w gorącym oleju.
  • Na talerzu układamy papri.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki i cieciorkę.
  • Polewamy jogurtem i chutneyem.
  • Doprawiamy i posypujemy kolendrą.
Zdrowe przekąski dla dzieci
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej