Tradycyjna indyjska przekąska w 15 minut? Rozsmakuj się w tym pysznym daniu

Dieta wegetariańska
Nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę? Po inspiracje sięgnij do indyjskiej kuchni. Papri chaat to popularna uliczna przekąska. Składa się z ziemniaków, cieciorki i chutneyów, a wychodzi niezwykle chrupiąca, a przy okazji miękka. To idealny sposób na przekąskę.
Indyjska przekąska w kilka chwil. Smak i aromat w jednym
Papri chaat to nie tylko danie - to prawdziwa tradycja indyjskiej kuchni ulicznej. To idealne połączenie prostoty i tradycji, które wiąże w sobie różne smaki i tekstury. Co więcej, jest ono naprawdę proste do przygotowania, więc bez problemu może odgrywać również rolę przystawki na imprezie.
Nazwa chaat oznacza w dosłownym tłumaczeniu "lizanie" albo "coś do oblizywania". Jest to więc zwiastun, że ta przekąska, jest tak pyszne, że ciężko będzie powstrzymać się od oblizywania palców. A wcale nie jest ciężka w przygotowaniu.
Papri przygotujemy samodzielnie w kilka chwil. Niestety, w Polsce ciężko będzie dostać już gotowe papri. Tego samego jednak nie można powiedzieć o chutneyach, których mamy od wyboru do koloru. Jeśli jednak chcemy, możemy przygotować go samodzielnie np. z tego przepisu.
Wystarczy kilka chwil, by móc się rozkoszować tym tradycyjnym przysmakiem z Indii. Jest wegetariański, smaczny i prosty. Zamiast zwykłych chipsów czy chrupków, przygotuj tę smakowitą przekąskę. Naprawdę warto.
SKŁADNIKI
- Do papri:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki semoliny
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- woda
- olej do smażenia
- Do bazy:
- 2 ziemniaki ugotowane
- 0,5 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 3–4 łyżki ulubionego chutney
- Do posypania:
- szczypta soli
- szczypta kminku w proszku
- szczypta chili w proszku
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy mąkę, semolinę, sól i olej.
- Dodajemy wodę i zagniatamy na twarde ciasto.
- Rozwałkowujemy i wycinamy niewielki kółka.
- Nakłuwamy widelcem i smażymy w gorącym oleju.
- Na talerzu układamy papri.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki i cieciorkę.
- Polewamy jogurtem i chutneyem.
- Doprawiamy i posypujemy kolendrą.