Tort paprykowy z kozim twarogiem - przepis na wytrawny tort
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Masz ochotę na niecodzienny tort urodzinowy? Masz dość słodkich, kremowych ciast? Tort na słono to idealna propozycja dla Ciebie. Papryka i twaróg kozi stworzą idealny zestaw który zachwyci twoich znajomych na urodzinowym przyjęciu.
Polecamy też inne wytrawne ciasta:
Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek
Wytrawna tarta z twarogiem i pomidorami: wakacyjny przepis z gotowym ciastem
Grecka tarta z ciasta filo ze szpinakiem [spinakopita]
Quiche z jajkami i młodą kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem
SKŁADNIKI
- 800 g czerwonej papryki
- 800 g koziego twarogu
- 50 ml mleka
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40 g orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
- sól i pieprz
- Na sos pesto:
- 2 łyżeczki gotowego pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę piec w całości 20 minut w piekarniku w 180ºC aż skórka zrobi się czarna. Włożyć do torebki foliowej i wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w szerokie paski.
- Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni. Twaróg doprawić i wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem. Dodać posiekane orzeszki/pestki
- W podgrzanym mleku dokładnie rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na pół.
- Formę wyłożyć papryką, dodać połowę sera i rozsmarować. Następnie położyć kolejną warstwę papryki i na to wyłożyć drugą połowę sera.
- Przykryć kolejną warstwą papryki.
- Formę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie tort jest gotowy.
- Przed podaniem polać tort sosem pesto zrobionym z gotowego pesto wymieszanego z oliwą.