Tort paprykowy z kozim twarogiem - przepis na wytrawny tort

Tort paprykowy z koziego sera
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Masz ochotę na niecodzienny tort urodzinowy? Masz dość słodkich, kremowych ciast? Tort na słono to idealna propozycja dla Ciebie. Papryka i twaróg kozi stworzą idealny zestaw który zachwyci twoich znajomych na urodzinowym przyjęciu.

 

Polecamy też inne wytrawne ciasta:

Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę piec w całości 20 minut w piekarniku w 180ºC aż skórka zrobi się czarna. Włożyć do torebki foliowej i wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w szerokie paski.
  • Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni. Twaróg doprawić i wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem. Dodać posiekane orzeszki/pestki
  • W podgrzanym mleku dokładnie rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na pół.
  • Formę wyłożyć papryką, dodać połowę sera i rozsmarować. Następnie położyć kolejną warstwę papryki i na to wyłożyć drugą połowę sera.
  • Przykryć kolejną warstwą papryki.
  • Formę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie tort jest gotowy.
  • Przed podaniem polać tort sosem pesto zrobionym z gotowego pesto wymieszanego z oliwą.