To najlepsza przekąska na każdą okazję. Wystarczy 10 minut, 4 składniki i 2 przyprawy

Dieta bezglutenowa
Szukacie prostego i szybkiego przepisu na efektowną przekąskę? Najlepszym wyborem będą roladki z szynki prosciutto wypełnione kremowym serkiem i rukolą. To małe danie nie tylko zachwyci wyglądem, ale i podbije każde podniebienie. Zaletą tego przepisu jest także to, że przygotowanie roladek zajmuje tylko 10 minut. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na obłędne roladki z prosciutto z serkiem i rukolą.
Jak zrobić roladki z prosciutto z serkiem i rukolą?
Przepis na pełną smaku przekąskę w postaci wybornych roladek z szynki prosciutto z serkiem i rukolą jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy powala smakiem. Aż trudno uwierzyć, że tak szybko można zrobić coś tak pysznego i efektownego. Składniki, które są potrzebne, aby przygotować te wyborne roladki, są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak więc przygotować pełne smaku roladki z szynki prosciutto z serkiem i rukolą? To wyjątkowo łatwy przepis, który warto zapisać. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty i błyskawiczny przepis.
- 1. krok – przygotowanie nadzienia z serka
- 2. krok – nałożenie serowego nadzienia i pozostałych składników na plasterki szynki prosciutto
- 3. krok – schłodzenie roladek z prosciutto z serkiem i rukolą w lodówce
Jak podawać roladki z prosciutto z serkiem i rukolą?
Pełne smaku roladki z włoską szynką prosciutto wypełnione kremowym serkiem i rukolą to przekąska idealna. To małe danie urzeka smakiem i jest uniwersalne. Sprawdzi się na każdą okazję i zrobi niesamowite wrażenie na gościach. Roladki można podawać jako przystawkę przed rodzinnym obiadem lub jako przekąskę na imprezie. Dzięki temu, że robi się je tak szybko, można je przygotować także na kolację. Przepis na roladki z prosciutto z serkiem i rukolą warto więc zapisać, ponieważ szybko staną się jedną z ulubionych domowych przekąsek.
Czym zastąpić prosciutto w roladkach?
W tym prostym przepisie główną rolę gra szynka prosciutto, która pochodzi z Włoch. Jej smak jest złożony i stanowi harmonijne połączenie słoności i słodyczy z subtelnymi nutami orzechowymi. Pysznie komponuje się z kremowym serkiem i rukolą. Roladki można przygotować także z innych rodzajów wędlin. Sprawdzi się szynka szwarcwaldzka o wyrazistym smaku. Idealnym składnikiem do roladek z serkiem i rukolą jest także wędzony boczek. Jego intensywny smak i aromat idealnie łączy się z serowym nadzieniem.
SKŁADNIKI
- 12 plastrów prosciutto
- 250 g kremowego serka
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- garść rukoli
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek przełożyć do miseczki i dodać drobno posiekane suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na plastry szynki nakładać porcje serka. Posypać posiekaną rukolą. Zwinąć w roladki.
- Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać jako przekąskę lub przystawkę.