Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą: przepis
2021-11-30
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Proponujemy tatar z tuńczyka z cytrusowymi nutami, który może dla ciebie i twoich bliskich prawdziwym rarytasem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga pewnej wprawy, ale efekt powala na kolana. Podajemy przepis na tatar z tuńczyka - prawdziwą uczta dla podniebienia!
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego tuńczyka (może być mrożony)
- 1 pomarańcza
- 0,5 czerwonego grejpfruta
- mały kawałek świeżego ogórka ze skórką
- sól gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki sosu sojowego do smaku
- opcjonalnie: szczypiorek, sok z cytryny do smaku, świeże zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożonego tuńczyka odmrażamy powoli (bez użycia wody czy mikrofalówki). Świeżego tuńczyka myjemy i osuszamy.
- Siekamy go drobno nożem - nie rozdrabniamy na miazgę.
- Z pomarańczy i grejpfruta wykrawamy filety i kroimy je drobno.
- Ogórka kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek siekamy drobno.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Sok, który pozostał nam w kawałkach owoców wyciskamy do ryby. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i sos sojowy. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
- Po tym czasie odlewamy płyn który zebrał się wokół naszego dania. Warto je spróbować czy nie brakuje mu kwaskowości i ewentualnie dodać sok z cytryny.
- Formujemy nasz tatar z tuńczyka na talerzu, polewamy kilkoma kroplami oliwy i dekorujemy ziołami. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?