Tatar śledziowy z kaparami
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Tatar śledziowy z kaparami to elegancka przystawka, łącząca w sobie skrajne bieguny kulinarne. Smak śledzi doskonale uzupełniają pikantne kapary. Przepis autorstwa Radosława Surmacza został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.
SKŁADNIKI
- 40 dag filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- kapary w oleju z ziołami OLE!
- listki natki pietruszki
- mleko
- mielona papryka słodka
- mielony czarny pieprz
- kromki razowego chleba
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć w mleku następnie osuszyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę również pokroić w kostkę ale bardzo drobną.
- Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę.
- Następnie połączyć z pokrojonymi filetami śledzia, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku.
- Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje.
- Na okrągłych wyciętych foremką kromkach chleba ułożyć kopczyki tatara.
- Wszystko posypać posiekanymi żółtkami oraz szczypiorkiem z pietruszką.
- Wokół kopczyki tatara udekorować listkami natki i kaparami.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?