Tatar śledziowy z kaparami

2021-11-23
Tatar śledziowy z kaparami
Autor: Shutterstock Tatar ze śledzia z kaparami to łatwa w przygotowaniu i jednocześnie pierwszorzędna przystawka. 
łatwy
20 min
4

Tatar śledziowy z kaparami to elegancka przystawka, łącząca w sobie skrajne bieguny kulinarne.  Smak śledzi  doskonale uzupełniają pikantne kapary. Przepis autorstwa Radosława Surmacza został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY

SKŁADNIKI

  • 40 dag filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • kapary w oleju z ziołami OLE!
  • listki natki pietruszki
  • mleko
  • mielona papryka słodka
  • mielony czarny pieprz
  • kromki razowego chleba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć w mleku następnie osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Cebulę również pokroić w kostkę ale bardzo drobną.
  • Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę.
  • Następnie połączyć z pokrojonymi filetami śledzia, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku.
  • Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje.
  • Na okrągłych wyciętych foremką kromkach chleba ułożyć kopczyki tatara.
  • Wszystko posypać posiekanymi żółtkami oraz szczypiorkiem z pietruszką.
  • Wokół kopczyki tatara udekorować listkami natki i kaparami.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?