Sznycle z mortadeli: przepis na kryzysowe kotlety z PRL

Cygańskie sznycle z mortadeli: kryzysowy przepis na smaczną przekąskę
Autor: Shutterstock Panierowane plastry mortadeli to pyszna przekąska dla każdego
łatwy
30 min
4

Sznycle z mortadeli to łatwy w wykonaniu sposób na pyszny obiad lub kolację. Można iść nawet o krok dalej i między dwa plasterki parzonej kiełbasy włożyć plaster sera, który łatwo się topi. Takie kotlety z mortadeli, prawie jak schabowe, były niezwykle popularne w kryzysowych czasach PRL. Sznycle z mortadeli najlepiej smakują z domowym keczupem. 

SKŁADNIKI

  • 400 g kiełbasy mielonej parzonej np. mortadeli
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody i szczyptą soli
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki. 
  • Plasterki panierować w mące, następnie rozmąconym jajku, i jeszcze raz w mące.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.  
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej