Sznycle z mortadeli: przepis na kryzysowe kotlety z PRL
2022-01-18

łatwy
30 min
4
Sznycle z mortadeli to łatwy w wykonaniu sposób na pyszny obiad lub kolację. Można iść nawet o krok dalej i między dwa plasterki parzonej kiełbasy włożyć plaster sera, który łatwo się topi. Takie kotlety z mortadeli, prawie jak schabowe, były niezwykle popularne w kryzysowych czasach PRL. Sznycle z mortadeli najlepiej smakują z domowym keczupem.
SKŁADNIKI
- 400 g kiełbasy mielonej parzonej np. mortadeli
- 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody i szczyptą soli
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki.
- Plasterki panierować w mące, następnie rozmąconym jajku, i jeszcze raz w mące.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?