Mortadela - przepis na domową wędlinę z nutą gorczycy. Bez barwników, bez konserwantów, bez ulepszaczy

Domowa mortadela
Autor: Shutteratock Domowa mortadela nie jest tak jednolita, jak sklepowa, ale znacznie smaczniejsza.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Domowa mortadela jest o niebo smaczniejsza, zdrowsza i bardziej aromatyczna od sklepowych odpowiedników, mimo, a może przede wszystkim dlatego, że ma znacznie krótszy skład. Nie jest też trudna do przygotowania, ale niezbędna jest do tego maszynka do mielenia mięsa.

Domowa mortadela to smaczna wędlina na kanapki. Można ją także podawać na ciepło - podsmażoną lub podpieczoną w piekarniku, panierować i podać w formie kotleta lub przygotować z jej dodatkiem pyszne przekąski i sałatki. Świetnie smakuje z dodatkiem odrobiny musztardy, keczupu lub sosu czosnkowego.

Jak zrobić domową mortadelę?

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 0, łyżeczki czosnku granulowanego
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz cayenne,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki wody
  • gotowe osłonki do wędlin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolendrę wymieszać z pieprzem, zielem angielskim i czosnkiem granulowanym, dodać wybrane opcjonalne przyprawy i wszystko razem utrzeć w moździerzu.
  • Zmielone na proszek przyprawy wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić.
  • Mięso i podgardle pokroić w kostkę, posolić i oprószyć mąką, wyłożyć na nie przyprawową papkę, wymieszać.
  • Zmielić mięso 1 raz na grubych oczkach, a następnie dwa razy na najmniejszych oczkach. Dodać ziarna gorczycy, wymieszać.
  • Osłonkę do wędlin namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach wyjąć, jeden koniec związać i zabezpieczyć sznurkiem.
  • Masą napełnić dokładnie osłonkę (najlepiej maszynką z końcówką do nabijania kiełbas). Koniec zawiązać sznurkiem.
  • Mortadelę gotować na parze przez 60-70 minut. Po ostudzeniu jest gotowa do spożycia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej