Mortadela - przepis na domową wędlinę z nutą gorczycy. Bez barwników, bez konserwantów, bez ulepszaczy

Domowa mortadela
Autor: Shutterstock Domowa mortadela nie jest tak jednolita, jak sklepowa, ale znacznie smaczniejsza.
łatwy
50 min
6

Domowa mortadela jest o niebo smaczniejsza, zdrowsza i bardziej aromatyczna od sklepowych odpowiedników, mimo, a może przede wszystkim dlatego, że ma znacznie krótszy skład. Nie jest też trudna do przygotowania, ale niezbędna jest do tego maszynka do mielenia mięsa.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 0, łyżeczki czosnku granulowanego
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz cayenne,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki wody
  • gotowe osłonki do wędlin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolendrę wymieszać z pieprzem, zielem angielskim i czosnkiem granulowanym, dodać wybrane opcjonalne przyprawy i wszystko razem utrzeć w moździerzu.
  • Zmielone na proszek przyprawy wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić.
  • Mięso i podgardle pokroić w kostkę, posolić i oprószyć mąką, wyłożyć na nie przyprawową papkę, wymieszać.
  • Zmielić mięso 1 raz na grubych oczkach, a następnie dwa razy na najmniejszych oczkach. Dodać ziarna gorczycy, wymieszać.
  • Osłonkę do wędlin namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach wyjąć, jeden koniec związać i zabezpieczyć sznurkiem.
  • Masą napełnić dokładnie osłonkę (najlepiej maszynką z końcówką do nabijania kiełbas). Koniec zawiązać sznurkiem.
  • Mortadelę gotować na parze przez 60-70 minut. Po ostudzeniu jest gotowa do spożycia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej