Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj!
40 g natki pietruszki, czyli 1 pęczek
20 g liści rukoli
1 duży ząbek czosnku lub 2 ząbki jeśli jesteście fanami pikantnych smaków
85 g (2/3 szklanki) pistacji bez łupin
50 g (1 szklanka) startego parmezanu
1/4 - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli lub mniej jeśli użyliście solonych pistacji
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pietruszkę i rukolę pokrójcie trochę nożyczkami. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksujcie natkę pietruszki i rukolę z tartym parmezanem, łuskanymi pistacjami, czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem na drobno posiekaną pastę.
Podczas pracy robota kuchennego lub blendera do wlejcie cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Zmiksujcie do całkowitego wymieszania.
Wyłączcie robot kuchenny lub blender, gdy tylko się pasta pistacjowo-ziołowa połączy się oliwą. Nie chcemy, aby mieszanina się rozgrzała. Zeskrobcie gumową szpatułką sos ze ścianek blendera, a następnie miksujcie w trybie pulsacyjnym, dosłownie dwa, trzy razy, aż mieszanina będzie gładka.
Dodajcie sok z cytryny i doprawcie do smaku. Ponownie zmiksujcie w trybie pulsacyjnym.
Pesto podajcie natychmiast z makaronem lub domowym chlebem (tak jak to robią Sycylijczycy).
Jeśli chcecie przechować pesto, to przelejcie go do zamykanego plastikowego lub szklanego pojemnika. Pesto pistacjowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni lub zamrozić i przechować w zamrażarce do 3 miesięcy.