Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

2021-02-26
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe pesto z pistacji, rukoli i natki pietruszki
łatwy
10 min
4

Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj! 

Składniki

40 g natki pietruszki, czyli 1 pęczek

20 g liści rukoli

1 duży ząbek czosnku lub 2 ząbki jeśli jesteście fanami pikantnych smaków

85 g (2/3 szklanki) pistacji bez łupin

50 g (1 szklanka) startego parmezanu

1/4 - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

1 łyżeczka soli lub mniej jeśli użyliście solonych pistacji

1/2 łyżeczki pieprzu

1 szklanka oliwy z oliwek

2 łyżki świeżego soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pietruszkę i rukolę pokrójcie trochę nożyczkami. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksujcie natkę pietruszki i rukolę z tartym parmezanem, łuskanymi pistacjami, czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem na drobno posiekaną pastę.

Podczas pracy robota kuchennego lub blendera do wlejcie cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Zmiksujcie do całkowitego wymieszania.

Wyłączcie robot kuchenny lub blender, gdy tylko się pasta pistacjowo-ziołowa połączy się oliwą. Nie chcemy, aby mieszanina się rozgrzała. Zeskrobcie gumową szpatułką sos ze ścianek blendera, a następnie miksujcie w trybie pulsacyjnym, dosłownie dwa, trzy razy, aż mieszanina będzie gładka.

Dodajcie sok z cytryny i doprawcie do smaku. Ponownie zmiksujcie w trybie pulsacyjnym. 

Pesto podajcie natychmiast z makaronem lub domowym chlebem (tak jak to robią Sycylijczycy).

Jeśli chcecie przechować pesto, to przelejcie go do zamykanego plastikowego lub szklanego pojemnika. Pesto pistacjowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni lub zamrozić i przechować w zamrażarce do 3 miesięcy.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw