Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

pesto pistacjowe
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe pesto z pistacji, rukoli i natki pietruszki jest idealne do makaronu i nie tylko.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto nie zawiera bazylii, ani orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiające. Zobaczcie, jak zrobić pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe.

Jak zrobić pesto z pistacji?

Przepis na sycylijskie pesto z orzechów pistacjowych jest łatwy i szybki. Do jego przygotowania przyda się mocny blender, który wykona prawie całą pracę. Czas przyrządzenie tego aromatycznego sosu to tylko kilka minut.

Jak więc zrobić pistacjowe pesto? Wystarczy przełożyć do blendera składniki i zmiksować na gładko. Na koniec dolewa się oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuje. Pyszny sos pesto z dodatkiem pistacji jest gotowy w kilka minut.

Co zrobić z pesto z pistacji?

Pistacjowe pesto, które pochodzi z Sycylii, to pyszny i uniwersalny sos. Najlepiej smakuje z makaronem, ale można dodawać go także do innych potraw. Pysznie łączy się z chlebem. Można podać go do dań rybnych i przygotować z niego marynatę do mięsa. Pesto pistacjowe jest też smacznym dodatkiem do sałatek i przystawek.

Jak przechowywać pesto pistacjowe?

Po przygotowaniu sycylijskiego sosu najlepiej od razu dodać go do makaronu lub innej potrawy. Można też przełożyć go do szczelnie zamykanego słoiczka i wstawić w lodówki. Świeżość zachowa przez tydzień. Pesto z pistacji nadaje się do mrożenia. W ten sposób można go przechowywać do trzech miesięcy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 85 g pistacji bez łupin
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 g liści rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę i rukolę posiekać.
  • Do blendera przełożyć pietruszkę, rukolę, parmezan, pistacje, czosnek, skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na pastę.
  • Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksować do połączenia się składników.
  • Gotowy sos przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce przez tydzień.
  • Podawać z makaronem lub jako dodatek do chleba.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej