Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
                  Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto nie zawiera bazylii, ani orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiające. Zobaczcie, jak zrobić pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe.
Jak zrobić pesto z pistacji?
Przepis na sycylijskie pesto z orzechów pistacjowych jest łatwy i szybki. Do jego przygotowania przyda się mocny blender, który wykona prawie całą pracę. Czas przyrządzenie tego aromatycznego sosu to tylko kilka minut.
Jak więc zrobić pistacjowe pesto? Wystarczy przełożyć do blendera składniki i zmiksować na gładko. Na koniec dolewa się oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuje. Pyszny sos pesto z dodatkiem pistacji jest gotowy w kilka minut.
Co zrobić z pesto z pistacji?
Pistacjowe pesto, które pochodzi z Sycylii, to pyszny i uniwersalny sos. Najlepiej smakuje z makaronem, ale można dodawać go także do innych potraw. Pysznie łączy się z chlebem. Można podać go do dań rybnych i przygotować z niego marynatę do mięsa. Pesto pistacjowe jest też smacznym dodatkiem do sałatek i przystawek.
Jak przechowywać pesto pistacjowe?
Po przygotowaniu sycylijskiego sosu najlepiej od razu dodać go do makaronu lub innej potrawy. Można też przełożyć go do szczelnie zamykanego słoiczka i wstawić w lodówki. Świeżość zachowa przez tydzień. Pesto z pistacji nadaje się do mrożenia. W ten sposób można go przechowywać do trzech miesięcy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka oliwy z oliwek
 - 85 g pistacji bez łupin
 - 50 g startego parmezanu
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 20 g liści rukoli
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki świeżego soku z cytryny
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i rukolę posiekać.
 - Do blendera przełożyć pietruszkę, rukolę, parmezan, pistacje, czosnek, skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na pastę.
 - Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksować do połączenia się składników.
 - Gotowy sos przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce przez tydzień.
 - Podawać z makaronem lub jako dodatek do chleba.