Świąteczny hit! Sos serowo-śmietankowy z żurawiną i jalapeno, który znika w minutę
Lekko pikantne, a jednocześnie słodko-kwaśne? To nic trudnego. Ten przepyszny sos serowo-śmietankowy z żurawiną i jalapeno sprawdzi się na każdą okazję. Na Boże Narodzenie czy jako sylwestrową przekąską? Aromatyczny dip, który perfekcyjnie sprawdzi się do najróżniejszych potraw.
i
Dieta wegetariańska
Na Sylwestra czy Boże Narodzenie? Dip, który sprawdzi się codziennie
Aromatyczny dip, który łączy w sobie najlepsze smaki. Jest lekko słodki, lekko kwaśny i delikatnie pikantny. Wszystko, co najlepsze z różnych światów. Wystarczy kilka składników, by przygotować dip, który sprawdzi się do najróżniejszych dań i przekąsek.
Idealnie sprawdzi się do mięs, burgerów czy jako ciepły dip do nachosów - jego wykorzystania ma naprawdę całą masę zastosowań. Świetnie sprawdzi się również do pieczonych warzyw. Podawaj go z batatami czy kalafiorem, a naprawdę zachwycisz swoich gości.
Dopasuj do siebie. Dla każdego coś dobrego
A co najlepsze, możemy dostosować do siebie balans smakowy. Jeśli wolimy ostrzejszy - wystarczy, że dodamy więcej jalapeno. Słodsze? Wystarczy zwiększyć ilość miodu. Jeśli chodzi o żurawinę, tu również mamy dużą dowolność. Sprawdzi się zarówno świeża i mrożona, jak i sos czy dżem z żurawiny!
Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Nowy Rok lub chcesz nieco zamieszać na stole wigilinym - ten dip sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by rozkoszować się czymś naprawdę niesamowitym.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeże jalapeno
- 200 ml śmietanki 30%
- 120–150 g sera
- 3–4 łyżki sosu/dżemu żurawinowego lub garść świeżej/mrożonej żurawiny
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1–2 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pokrojonego jalapeno i posiekany czosnek.
- Po chwili podsmażania, dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień.
- Stopniowo dodajemy starty ser, cały czas mieszając.
- Kiedy się całkowicie rozpuści, dodajemy żurawinę.
- Gotujemy kilka chwil.
- Doprawiamy do smaki i dodajemy trochę miodu.
- Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie aksamitny.