Świąteczny hit! Sos serowo-śmietankowy z żurawiną i jalapeno, który znika w minutę

2025-12-15 9:53

Lekko pikantne, a jednocześnie słodko-kwaśne? To nic trudnego. Ten przepyszny sos serowo-śmietankowy z żurawiną i jalapeno sprawdzi się na każdą okazję. Na Boże Narodzenie czy jako sylwestrową przekąską? Aromatyczny dip, który perfekcyjnie sprawdzi się do najróżniejszych potraw.

Sylwestrowy hit! Sos serowo-śmietankowy z żurawiną i jalapeno, który znika w minutę

i

Autor: Msphotographic/ Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Na Sylwestra czy Boże Narodzenie? Dip, który sprawdzi się codziennie

Aromatyczny dip, który łączy w sobie najlepsze smaki. Jest lekko słodki, lekko kwaśny i delikatnie pikantny. Wszystko, co najlepsze z różnych światów. Wystarczy kilka składników, by przygotować dip, który sprawdzi się do najróżniejszych dań i przekąsek.

Idealnie sprawdzi się do mięs, burgerów czy jako ciepły dip do nachosów - jego wykorzystania ma naprawdę całą masę zastosowań. Świetnie sprawdzi się również do pieczonych warzyw. Podawaj go z batatami czy kalafiorem, a naprawdę zachwycisz swoich gości.

Dopasuj do siebie. Dla każdego coś dobrego

A co najlepsze, możemy dostosować do siebie balans smakowy. Jeśli wolimy ostrzejszy - wystarczy, że dodamy więcej jalapeno. Słodsze? Wystarczy zwiększyć ilość miodu. Jeśli chodzi o żurawinę, tu również mamy dużą dowolność. Sprawdzi się zarówno świeża i mrożona, jak i sos czy dżem z żurawiny!

Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Nowy Rok lub chcesz nieco zamieszać na stole wigilinym - ten dip sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by rozkoszować się czymś naprawdę niesamowitym.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeże jalapeno
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 120–150 g sera
  • 3–4 łyżki sosu/dżemu żurawinowego lub garść świeżej/mrożonej żurawiny
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1–2 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojonego jalapeno i posiekany czosnek.
  • Po chwili podsmażania, dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień.
  • Stopniowo dodajemy starty ser, cały czas mieszając.
  • Kiedy się całkowicie rozpuści, dodajemy żurawinę.
  • Gotujemy kilka chwil.
  • Doprawiamy do smaki i dodajemy trochę miodu.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie aksamitny.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...