Jak zrobić żurawinę do mięsa? Sprawdzony przepis!

2021-09-23
Poradnik Zdrowie
Żurawina do mięsa
Autor: thinkstockphotos.com Żurawina to doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu
łatwy
30 min
4

Żurawina to tradycyjny dodatek do mięs, wędlin i serów pleśniowych. Nadaje się także do marynowania mięs. Sprawdź, jak zrobić smaczną żurawinę z jabłkami, która doskonale podkreśli smak pieczeni z indyka lub dziczyzny. Oto sprawdzony przepis. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg żurawin (świeżych, zamrożonych lub pasteryzowanych)
  • 40 dag jabłek
  • 30 dag cukru
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cukru i szklanki wody ugotuj syrop.
  • Dodaj oczyszczone, opłukane i sparzone żurawiny. Gotuj pół godziny na niewielkim ogniu.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do żurawin. Smaż, często mieszając, aż jabłka się rozgotują.
  • Gorącą masę włóż do słoików, wystudź, przechowuj w chłodzie.

Metody pasteryzacji przetworów
Poradnik Zdrowie