Sos kaparowy – wyrazisty dip o niepowtarzalnym smaku

2025-12-12 15:07

Intensywny sos kaparowy doskonale podkreśla smak pieczonych mięs, ryb i warzyw. Świetnie sprawdzi się też jako aromatyczny dip do grzanek, krakersów czy świeżych warzyw.

Sos kaparowy – wyrazisty dip o niepowtarzalnym smaku

i

Autor: Chaochicky/ Shutterstock Domowej roboty sos kaparowy urozmaici smak wędlin, ryb i mięś
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Domowy sos kaparowy - zrób raz, pokochasz na zawsze!

Domowy sos kaparowy to prawdziwa uczta dla podniebienia – intensywny, wyrazisty i pełen charakteru. Dzięki kaparom nabiera lekkiej pikantności i subtelnej kwaskowatości, która znakomicie podkreśla smak pieczonych mięs, ryb czy warzyw. To idealny sposób, by dodać prostym daniom elegancji i głębi bez konieczności sięgania po gotowe sosy ze sklepu.

Sos kaparowy przygotowany w domu ma również przewagę zdrowotną. Kapary zawierają antyoksydanty i związki o działaniu przeciwzapalnym, a jeśli przygotujemy sos na bazie naturalnego majonezu lub jogurtu, zyskujemy lekką, kremową konsystencję bez sztucznych dodatków. To połączenie smaku i wartości odżywczych sprawia, że sos jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale i zdrowszą alternatywą dla klasycznych dipów.

Co więcej, domowy sos kaparowy jest niezwykle uniwersalny. Świetnie sprawdza się jako dip do świeżego pieczywa, grzanek czy krakersów, a także jako sos do sałatek czy dań warzywnych. Przygotowując go samodzielnie, możemy dowolnie regulować intensywność smaku i doprawienie, tworząc idealny balans między kwaskowatością kaparów a kremową bazą.

W galerii znajdziesz jeszcze inne nasze przepisy na domowe sosy majonezowe!

SKŁADNIKI

  • 1 żółtko
  • łyżka ostrej musztardy
  • 200 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • świeży estragon lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtko mieszamy z musztardą, solimy i pieprzymy.
  • Do mieszanki powoli wlewamy olej, cały czas mieszając.
  • Kiedy sos zgęstnieje dodajemy sok cytrynowy, kapary i zieleninę
  • Podajemy lekko schłodzony.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...