Sos kaparowy - znakomity dip o intensywnym smaku

2021-03-29
Sos kaparowy
Autor: Shutterstock Sos kaparowy stanowi świetną alternatywę dla sosu tatrskiego.
łatwy
10 min
4

Intensywny w smaku sos kaparowy pasuje do pieczonych mięs i ryb oraz dań warzywnych. Można go podać także jako dip do świeżych, grzanek lub krakersów.

SKŁADNIKI

  • 1 żółtko
  • łyżka ostrej musztardy
  • 200 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • świeży estragon lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtko mieszamy z musztardą, solimy i pieprzymy.
  • Do mieszanki powoli wlewamy olej, cały czas mieszając.
  • Kiedy sos zgęstnieje dodajemy sok cytrynowy, kapary i zieleninę
  • Podajemy lekko schłodzony.