Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs

Sos chrzanowy z morelami i migdałami
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy z morelami i migdałami świetnie komponuje się z pieczonym drobiem.
łatwy
30 min
4

Chrzan świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jego ostry smak zazwyczaj łagodzimy w sosach śmietaną lub tartymi buraczkami. Dziś przedstawiamy nieco inną wersję chrzanowego sosu - z morelami i migdałami. Ta oryginalna receptura może stać się hitem świątecznych przystawek.

Polecamy też:

Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc

Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusową nutą

Chrzan z pomarańczą do pieczonego drobiu i cielęciny

Koszyczek wielkanocny – co powinno znaleźć się w święconce

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele i rodzynki namoczyć na 2 godziny w przegotowanej wodzie. Miękkie morele drobno pokroić.
  • Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć wrzątkiem.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chrzanu, wymieszać.
  • Dodać morele, rodzynki i mielone migdały. Wlać wino oraz olej i przyprawić solą i cukrem.
  • Sos dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na noc, aby smaki i aromaty się przegryzły.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej