Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs

2021-02-24
Anna Szubińska
Sos chrzanowy z morelami i migdałami
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy z morelami i migdałami świetnie komponuje się z pieczonym drobiem.
łatwy
30 min
4

Chrzan świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jego ostry smak zazwyczaj łagodzimy w sosach śmietaną lub tartymi buraczkami. Dziś przedstawiamy nieco inną wersję chrzanowego sosu - z morelami i migdałami. Ta oryginalna receptura może stać się hitem świątecznych przystawek.

Składniki

50 g korzenia chrzanu

2 jabłka

1/3 szklanki białego wina wytrawnego

4 suszone morele

1 łyżka rodzynek

1 łyżka posiekanych migdałów

1 łyżka oleju

cukier i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Morele i rodzynki namoczyć na 2 godziny w przegotowanej wodzie. Miękkie morele drobno pokroić.

Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć wrzątkiem.

Jabłka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chrzanu, wymieszać.

Dodać morele, rodzynki i mielone migdały. Wlać wino oraz olej i przyprawić solą i cukrem.

Sos dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na noc, aby smaki i aromaty się przegryzły.

Polecamy też:

Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc

Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusową nutą

Chrzan z pomarańczą do pieczonego drobiu i cielęciny

Koszyczek wielkanocny – co powinno znaleźć się w święconce