Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrzan świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jego ostry smak zazwyczaj łagodzimy w sosach śmietaną lub tartymi buraczkami. Dziś przedstawiamy nieco inną wersję chrzanowego sosu - z morelami i migdałami. Ta oryginalna receptura może stać się hitem świątecznych przystawek.
Polecamy też:
Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc
Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusową nutą
Chrzan z pomarańczą do pieczonego drobiu i cielęciny
Koszyczek wielkanocny – co powinno znaleźć się w święconce
SKŁADNIKI
- 50 g korzenia chrzanu
- 2 jabłka
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 4 suszone morele
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka oleju
- cukier i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele i rodzynki namoczyć na 2 godziny w przegotowanej wodzie. Miękkie morele drobno pokroić.
- Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć wrzątkiem.
- Jabłka obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chrzanu, wymieszać.
- Dodać morele, rodzynki i mielone migdały. Wlać wino oraz olej i przyprawić solą i cukrem.
- Sos dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na noc, aby smaki i aromaty się przegryzły.