Soczyste grzyby z serowym wnętrzem. Ten przepis przeniesie nas w serce Gruzji

Soczyste grzyby z serowym wnętrzem. Ten przepis przeniesie nas w serce Gruzji
Autor: Shutterstock.com Soczyste grzyby z serowym wnętrzem. Ten przepis przeniesie nas w serce Gruzji
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kuchnia gruzińska zaczyna zdobywać coraz większą popularność w Polsce. Jednym z flagowych dań jest soko sulguni, czyli pieczarki zapiekane z serem. Jest to niezwykle aromatyczne danie, które sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i przekąską na imprezie.

Danie prosto z Gruzji. Ta przystawka zaskoczy gości

Soko sulguni to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Jest ono proste w przygotowaniu, a mimo to zachwyca wszystkich swoim wyjątkowym smakiem. Słowo "soko" oznacza w języku gruzińskim grzyby, natomiast "sulguni" to po prostu nazwa tradycyjnego sera, któremu to danie zawdzięcza swoją kremową konsystencję i lekko słonawy smak.

To danie wyniesie nasze doznania na całkowicie nowy poziom. Ma ono bowiem niezwykle intensywny smak. Pieczarki dodają mu soczystości i aromatu a tradycyjny lekko kwaśny ser, po roztopieniu ciągnie się i nadaje kremowości całej potrawie.

Różne wersje tradycyjnego dania. Warto wypróbować wszystkie

Nie da się ukryć, że kuchnia gruzińska słynie z serów. Sulguni jest bez wątpienia jednym z najbardziej charakterystycznych. Przygotowuje się go zazwyczaj z mleka krowiego, bawolego lub mieszanki tych dwóch.

Danie to można podawać w różnych wariantach. Choć najczęściej używa się do niego pieczarek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć również borowików czy innych aromatycznych grzybów.

Są również wersję, w których dodaje się do dania warzywa takie jak papryka, cebula czy pomidory. Co więcej, soko sulguni można również przygotować na patelni. Wystarczy smażyć pieczarki pod przykryciem, aż do rozpuszczenia się sera.

SKŁADNIKI

  • 300 g pieczarek
  • 150 g sera sulguni (można zastąpić mozzarellą lub oscypkiem, jeśli trudno go znaleźć)
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • Natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyszczamy i usuwamy z nich nóżki.
  • Ser ścieramy na tarce.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i paprykę,
  • Kapelusze napełniamy farszem serowym.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczemy przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić.
  • Posypujemy natką pietruszki
Kuchnia gruzińska: Bakłażan z pastą orzechową
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej