Leniwe chaczapuri z patelni: sprytny przepis na gruziński placek serowy
2022-08-01
łatwy
30 min
4
Chaczapuri to nic innego jak gruziński placek serowy. W Polsce otwiera się coraz więcej gruzińskich piekarni, które rozpropagowały tę pyszna odmianę pieczywa. Obok eleganckiej formy z pieca, istnieje również mniej znana, lecz równie pyszna odmiana chaczapuri z patelni. Oto sprytny przepis na gruziński placek serowy!
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 150 g mąki
- 300 g sera żółtego, tartego, np. mozzarella
- 20 g masła
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać mleko i razem zmiksować.
- Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.
- Dodać tarty ser i ponownie wymieszać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać masło.
- Wyłożyć na patelnię ciasto i wyrównać wierzch.
- Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 minut.
- Przewrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem jeszcze 4-6 minut.
- Podawać tak jak w Gruzji z dodatkowym serem i śmietaną lub z sałatką pomidorową.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Jeśli lubicie lub chcecie poznać kuchnię gruzińską polecamy przepis na drożdżowy placek chaczapuri z pieca