Smażona śmietana - sposób babć na przepyszną okrasę do pierogów, klusek i ziemniaków
Dieta bezglutenowa
To znakomity sposób babć na przygotowanie przepysznej okrasy do dań. Smażona śmietana jest bezmięsna, bezglutenowa i zgodna z dietą niskowęglowodanową i ketogeniczną (choć nasze babcie nawet o niej nie słyszały). Ma rewelacyjny maślano-kwaskowy smak, a jej struktura jest delikatna i przyjemnie miękka.
Jaką śmietanę wybrać do smażenia?
Smażoną śmietanę najlepiej przygotować ze swojej ulubionej śmietany. Tradycyjnie taką okrasę przygotowywało się z tłustej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, jednak nie jest to konieczność. Zwłaszcza, że przyzwyczajeni do sklepowych, oczyszczonych i pasteryzowanych produktów, niekoniecznie docenimy intensywny zapach swojskiej śmietany.
Śmietana do smażenia powinna mieć minimum 18 % tłuszczu, można wybrać również taką o większej zawartości tłuszczu, ale niech to będzie śmietana, a nie słodka śmietanka deserowa. Używając śmietany bardziej tłustej można zrezygnować z masła. Tłuszcz wytopi się jak z boczku ;). Dobrze jest wybrać taką śmietanę, która jest czysta, nie zawiera skrobi czy innych dodatków, bo i po co nam one.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie dobrej śmietany min. 18%
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej masło n na średnim ogniu.
- Gdy masło zacznie wrzeć wlać śmietanę i zwiększyć ogień.
- Podgrzewać śmietanę często mieszając, aż zgęstnieje i zacznie tworzyć grudki.
- Ponownie zmniejszyć ogień do średniego i intensywnie mieszając smażyć dalej.
- Śmietana jest gotowa, gdy nabierze złocistobrązowego koloru.
- Tak przygotowana smażona śmietana znakomicie pasuje do klusek, makaronu, pierogów i ziemniaków.