Smażona śmietana - sposób babć na przepyszną okrasę do pierogów, klusek i ziemniaków

Smażona śmietana
Autor: Shutterstock Smażona śmietanę najlepiej przygotować z dobrej jakościowo śmietany.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

To znakomity sposób babć na przygotowanie przepysznej okrasy do dań. Smażona śmietana jest bezmięsna, bezglutenowa i zgodna z dietą niskowęglowodanową i ketogeniczną (choć nasze babcie nawet o niej nie słyszały). Ma rewelacyjny maślano-kwaskowy smak, a jej struktura jest delikatna i przyjemnie miękka.

Jaką śmietanę wybrać do smażenia?

Smażoną śmietanę najlepiej przygotować ze swojej ulubionej śmietany. Tradycyjnie taką okrasę przygotowywało się z tłustej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, jednak nie jest to konieczność. Zwłaszcza, że przyzwyczajeni do sklepowych, oczyszczonych i pasteryzowanych produktów, niekoniecznie docenimy intensywny zapach swojskiej śmietany.

Śmietana do smażenia powinna mieć minimum 18 % tłuszczu, można wybrać również taką o większej zawartości tłuszczu, ale niech to będzie śmietana, a nie słodka śmietanka deserowa. Używając śmietany bardziej tłustej można zrezygnować z masła. Tłuszcz wytopi się jak z boczku ;). Dobrze jest wybrać taką śmietanę, która jest czysta, nie zawiera skrobi czy innych dodatków, bo i po co nam one. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie dobrej śmietany min. 18%
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej masło n na średnim ogniu.
  • Gdy masło zacznie wrzeć wlać śmietanę i zwiększyć ogień.
  • Podgrzewać śmietanę często mieszając, aż zgęstnieje i zacznie tworzyć grudki.
  • Ponownie zmniejszyć ogień do średniego i intensywnie mieszając smażyć dalej.
  • Śmietana jest gotowa, gdy nabierze złocistobrązowego koloru.
  • Tak przygotowana smażona śmietana znakomicie pasuje do klusek, makaronu, pierogów i ziemniaków.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej