Słone babeczki z kremem chrzanowym: prosty przepis
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Babeczki, znane też jako muffinki, można podawać nie tylko na słodko. Polecamy wersję wytrawną - w sam raz na wielkanocne śniadanie, przekąskę czy starter podczas większej uczty. Jak zrobić słone babeczki z kremem chrzanowym? Podajemy prosty przepis.
SKŁADNIKI
- na babeczki:
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- na krem:
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki chrzanu ze słoika
- posiekany szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Formę na muffinki (metalową lub silikonową) z 12 wgłębieniami natłuść olejem i wstaw do piekarnika.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko oraz przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
- Formę na muffinki wyjmij z piekarnika. Wlej ciasto do każdego wgłębienia. Jeśli chcesz, by babeczki ładniej się prezentowały po upieczeniu, a także lepiej wychodziły z formy, wyłóż każde wgłębienie blaszki papierową papilotką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25–30 minut, aż babeczki urosną i się zrumienią.
- Pozwól babeczkom nieco przestygnąć. W tym czasie wymieszaj dokładnie serek mascarpone z chrzanem. Na środek każdej muffinki nałóż po łyżce kremu, a resztę przełóż do miseczki. Udekoruj szczypiorkiem. Babeczki najlepiej smakują na ciepło.