Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę
2021-12-21
łatwy
30 min
4
Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną to niezwykle łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę. Pamiętajcie tylko by solone śledzie zalewać ostudzoną, zimną zalewą. Inaczej się rozpłyną i będzie śledziowa zupa!
SKŁADNIKI
- 400 g śledzi matias
- 50 ml octu 10%
- 100 ml cukru (odmierzyć miarką)
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu, grubo zmielonego lub młotkowanego
- 2 łyżeczki ziela angielskiego, zmiażdżonego
- 1 liść laurowy
- 5 goździków
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka dodaj odmierzone ilości octu, cukru i wody. Dodaj rozkruszony w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i całe goździki. Zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
- Śledzie wyjmij z opakowania, opłucz i osusz.
- Pokrój śledzie na dzwonka o szerokości około 3-4 cm.
- Cebulę obierz i pokrój na talarki.
- W słoju układaj kolejno dzwonka śledzia, następnie warstwę cebuli. Zalej ostudzoną zalewą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Jeszcze lepsze są po 1-2 dniach.
- Podawaj posypane szczypiorem. Najlepiej smakują z ciemnym chlebem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Więcej przepisów na śledzie
Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!
Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!
Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych
Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler
Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz