Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną: łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę
Autor: Shutterstock Śledzie z marynowaną czerwoną cebulą to pyszna i efektowna zakąska
łatwy
30 min
4

Śledzie z marynowaną cebulą czerwoną to niezwykle łatwy przepis na niewiarygodnie pyszną zakąskę. Pamiętajcie tylko by solone śledzie zalewać ostudzoną, zimną zalewą. Inaczej się rozpłyną i będzie śledziowa zupa! 

SKŁADNIKI

  • 400 g śledzi matias
  • 50 ml octu 10%
  • 100 ml cukru (odmierzyć miarką)
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu, grubo zmielonego lub młotkowanego
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, zmiażdżonego
  • 1 liść laurowy
  • 5 goździków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka dodaj odmierzone ilości octu, cukru i wody. Dodaj rozkruszony w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i całe goździki. Zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Śledzie wyjmij z opakowania, opłucz i osusz.
  • Pokrój śledzie na dzwonka o szerokości około 3-4 cm.
  • Cebulę obierz i pokrój na talarki.
  • W słoju układaj kolejno dzwonka śledzia, następnie warstwę cebuli. Zalej ostudzoną zalewą. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Jeszcze lepsze są po 1-2 dniach.
  • Podawaj posypane szczypiorem. Najlepiej smakują z ciemnym chlebem.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Więcej przepisów na śledzie

Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!

Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

Zobacz też naszą galerię z przepisami na tatar ze śledzia

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej