Śledzie z jabłkiem i majonezem: przepis à la Magdy Gessler

Śledzie z jabłkiem i majonezem: przepis Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Sprawdź, jak z prostych składników wyczarować pysznego śledzia z dodatkami!
łatwy
15 min
4

Planujesz już menu na wigilijny stół? Proponujemy pyszne i bardzo proste śledzie z jabłkiem i majonezem według przepisu Magdy Gessler.

 

Żeby przepis nieco odchudzić możesz majonez wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem greckim

 

Polecamy również inne dania ze śledziami w roli głównej: Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutemŚledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynkąOgórki faszerowane śledziami oraz Zupę śledziową 

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe w zalewie
  • 2 kartofle ugotowane w mundurkach
  • 1 duże jabłko
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypior do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe wymoczy przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem mleka. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Odsącz je porządnie i osusz. Tak przygotowane śledzie pokrój w kostkę.
  • Umyj jabłko, ale nie obieraj go ze skórki. Usuń gniazdo i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym.
  • Wrzuć do salaterki śledzie, ziemniaki, jabłko i majonez - wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
  • Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.