Śledzie z jabłkiem i majonezem: przepis à la Magdy Gessler
2021-04-16
łatwy
15 min
4
Planujesz już menu na wigilijny stół? Proponujemy pyszne i bardzo proste śledzie z jabłkiem i majonezem według przepisu Magdy Gessler.
Żeby przepis nieco odchudzić możesz majonez wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem greckim
Polecamy również inne dania ze śledziami w roli głównej: Sałatka śledziowa z marynowanymi śliwkami i grejpfrutem, Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką, Ogórki faszerowane śledziami oraz Zupę śledziową
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe w zalewie
- 2 kartofle ugotowane w mundurkach
- 1 duże jabłko
- 3 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypior do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe wymoczy przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem mleka. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) Odsącz je porządnie i osusz. Tak przygotowane śledzie pokrój w kostkę.
- Umyj jabłko, ale nie obieraj go ze skórki. Usuń gniazdo i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym.
- Wrzuć do salaterki śledzie, ziemniaki, jabłko i majonez - wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.