Śledzie z grzybami marynowanymi - przepis babci Karusi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledzie z grzybami marynowanymi to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za grzybami w oleju, uznając je za zbyt tłuste. To także propozycja dla tych, którym klasyczne śledzie marynowane wydają się zbyt ostre. Śledzie według tego przepisu mają delikatny zrównoważony smak.
Zobacz również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, sałatka śledziowo-śliwkowa oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie śledzi matiasów
- 2-3 nieduże cebule cukrowe
- słoik marynowanych grzybów o twardych, zwartych kapeluszach - rydze, kurki, podgrzybki, borowiki
- olej
- świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie umyć i ewentualnie wymoczyć do pożądanego poziomu zasolenia.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę
- Grzyby marynowane - o ile są duże - pokroić w paski, mniejsze pozostawić w całości lub przekroić na połówki.
- Pokrojone śledzie układać np w słoju, posypywać cienko pokrojoną cebulką, pieprzem i grzybkami.
- Każdą warstwę śledzi polewać olejem i marynatą z grzybów w mniej więcej równych proporcjach.
- Śledzie najlepiej smakują po przemacerowaniu się przez parę godzin.