Śledzie w kapuście duszonej z jabłkami: przepis z kuchni kaszubskiej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Śledzie w kapuście kiszonej to regionalny przysmak i pyszny obiad, który zrobisz w godzinę! Świetnie doprawiona kapusta z jabłkami oraz świeża ryba to doskonałe połączenie. Smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis kuchni kaszubskiej.
Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po egipsku, śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym, śledzie smażone, śledzie smażone w cieście piwnym.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych śledzi
 - mała główka białej kapusty
 - 1 jabłko
 - 1 cebula
 - 2 łyżeczki musztardy
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka kminku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte świeże śledzie odfiletować. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).
 - Każdy filet z obu stron posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem.
 - Kapustę drobno poszatkować, cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
 - W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i jabłko, chwile smażyć mieszając, po czym dodać kapustę, kminek oraz tymianek, wlać 3/4 szklanki wody, dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
 - Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć uduszoną kapustę, na niej położyć śledzie, polać stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać około 45 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.