Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania

Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania
Autor: thinkstockphotos.com Zabawny sposób podania tradycyjnej przystawki wzbudzi śmiech i stanie się sympatycznym tematem spotkania towarzyskiego. 
łatwy
20 min
4

Śledzie w buraczkach to dobrze znana wszystkim zakąska. Zazwyczaj podaje się ją w formie sałatki z majonezem lub bez, czasem w towarzystwie innych warzyw. Można jednak zabawić się i podać śledziową sałatkę w niecodzienny sposób - zdekonstruowaną jak nowoczesny Szef Kuchni. Wypróbujcie przepis na śledzie w buraczkach á la truskawki!

 

Polecamy także: Śledź pod buraczaną pierzynką  oraz Sałatka śledziowa z buraczkami i awokado

SKŁADNIKI

  • 6 małych lub 3 duże buraki
  • 1-2 filety śledziowe á la matjas
  • 1 mała cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorowane, nieobrane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku dzień wcześniej. Wystudzić. Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia mięsa. 
  • Śledzie i cebulę pokroić w kostkę. 
  • Kilka listków natki pietruszki zostawić do dekoracji, resztę drobno posiekać. 
  • Śledzie połączyć z cebulą, natką pietruszki i olejem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  • Buraczki obrać, wydrążyć, przyciąć na kształt dużych truskawek. Duże buraki przeciąć na pół i z każdej połówki wyciąć "truskawkę". Resztki buraka zachować na zupę lub do sałatki. 
  • Buraki nadziać śledziem.
  • Na pergaminie rozsypać sezam, obtoczyć w nim buraczki.
  • Na koniec w otwór wetknąć kilka listków oraz łodyżkę pietruszki na kształt szypułki truskawki. 
  • Posmarować olejem, żeby nie wysychały. 
  • Podawać na przystawkę lub jako przekąskę.