Śledzie: przepis na ruloniki ze śledzi z grzybami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ruloniki z grzybami z solonych śledzi i aromatycznych grzybów to doskonała zakąska. Takie połączenie urzeknie każdego smakosza, a przy tym jest zdrowe i wcale nie ma dużo kalorii. Sprawdź, jak zrobić ruloniki ze śledzi z grzybami.
Zobacz inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:
SKŁADNIKI
- 4 solone, sprawione śledzie
- 4 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę. Posól, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Gdy wystygną, pokrój je w paski.
- Śledzie namocz w zimnej wodzie (24 godziny), jeśli są bardzo słone - kilkakrotnie ją zmieniaj. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Opłucz pod bieżącą zimną wodą. Podziel na filety, zdejmij z nich skórę, usuń ości.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie krążki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę.
- Dodaj posiekane grzyby, oprósz solą i pieprzem. Duś 10 minut.
- Grzyby i cebulę wymieszaj z posiekaną natką. Farsz nałóż na śledzie, zwiń, zepnij wykałaczkami.