Śledzie: przepis na ruloniki ze śledzi z grzybami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Ruloniki z grzybami z solonych śledzi i aromatycznych grzybów to doskonała zakąska. Takie połączenie urzeknie każdego smakosza, a przy tym jest zdrowe i wcale nie ma dużo kalorii. Sprawdź, jak zrobić ruloniki ze śledzi z grzybami.
Zobacz inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:
SKŁADNIKI
- 4 solone, sprawione śledzie
 - 4 dag suszonych grzybów
 - 2 cebule
 - 3 łyżki oleju
 - pół pęczka natki pietruszki
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę. Posól, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Gdy wystygną, pokrój je w paski.
 - Śledzie namocz w zimnej wodzie (24 godziny), jeśli są bardzo słone - kilkakrotnie ją zmieniaj. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
 - Opłucz pod bieżącą zimną wodą. Podziel na filety, zdejmij z nich skórę, usuń ości.
 - Cebule obierz, pokrój w cienkie krążki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę.
 - Dodaj posiekane grzyby, oprósz solą i pieprzem. Duś 10 minut.
 - Grzyby i cebulę wymieszaj z posiekaną natką. Farsz nałóż na śledzie, zwiń, zepnij wykałaczkami.