Śledzie po tatarsku: sprawdzony przepis na wigilijne danie

2021-03-29 22:30

Śledzie po tatarsku – tradycyjna potrawa wigilijna rodem z Podlasia – spośród innych potraw z tej ryby wyróżnia się pikantnym smakiem. Pyszne aromatyczne śledzie świetnie sprawdzą się jako elegancka przystawka, albo wybitnie pyszna zakąska. Jak go przyrządzić? Oto nasz sprawdzony przepis.

sledzie-po-tatarsku-sprawdzony-przepis.jpg

i

Autor: Shutterstock Śledzie po tatarsku to wigilijny specjał rodem z Podlasia
łatwy
20 min
4

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Polecamy także: śledzie w ziołach, śledzie z cytryną i z ziołami oraz śledzie w marynacie korzennej.

SKŁADNIKI

  • 60 dag filetów śledzi
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone śledzie kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, mieloną paprykę, pieprz.
  • Kolejnym krokiem jest powolne dolewanie oleju i dokładne mieszanie składników.
  • Wszystko odstawiamy w szklanym naczyniu do lodówki na dobę.
  • Następnego dnia gotujemy jajko na twardo, studzimy, siekamy. Natkę tniemy bardzo drobno.
  • Wigilijnego śledzia po tatarsku posypujemy jajkiem i natką tuż przed podaniem. Ze śledziami najlepiej smakuje chleb na zakwasie.
Redakcja
więcej...