Śledzie po tatarsku: sprawdzony przepis na wigilijne danie
2021-03-29
22:30
Śledzie po tatarsku – tradycyjna potrawa wigilijna rodem z Podlasia – spośród innych potraw z tej ryby wyróżnia się pikantnym smakiem. Pyszne aromatyczne śledzie świetnie sprawdzą się jako elegancka przystawka, albo wybitnie pyszna zakąska. Jak go przyrządzić? Oto nasz sprawdzony przepis.
i
łatwy
20 min
4
Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:
Polecamy także: śledzie w ziołach, śledzie z cytryną i z ziołami oraz śledzie w marynacie korzennej.
SKŁADNIKI
- 60 dag filetów śledzi
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego
- jajko
- łyżka musztardy
- mielona ostra papryka
- pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone śledzie kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, mieloną paprykę, pieprz.
- Kolejnym krokiem jest powolne dolewanie oleju i dokładne mieszanie składników.
- Wszystko odstawiamy w szklanym naczyniu do lodówki na dobę.
- Następnego dnia gotujemy jajko na twardo, studzimy, siekamy. Natkę tniemy bardzo drobno.
- Wigilijnego śledzia po tatarsku posypujemy jajkiem i natką tuż przed podaniem. Ze śledziami najlepiej smakuje chleb na zakwasie.