Śledzie opiekane i marynowane w zalewie pomidorowo-octowej
2021-12-13
łatwy
30 min
4
Śledzie opiekane i marynowane w zalewie pomidorowo-octowej to doskonała przekąska. Dobrze sprawdzą się również w roli przystawki na przyjęciu. Śledzie opiekane, a właściwie obsmażone i zamarynowane w kwaśnej zalewie są pyszne. Łączą w sobie ulubione polskie smaki: słony, kwaśny i słodki, z nutką pikanterii. I dlatego są idealne jako zakąska do wódki.
SKŁADNIKI
- Na śledzie opiekane i marynowane w zalewie pomidorowo-octowej:
- 1 kg świeżych śledzi, wyfiletowanych, bez głów
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- olej do smażenia
- Na marynatę pomidorow-octową:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).
- Panierujemy śledzie w mące, umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy, aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią.
- Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do słoików.
- Przygotowujemy zalewę pomidorowo-octową: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, przecier pomidorowy oraz cukier i sól. Gotujemy kilka minut aż cebula zmięknie, dobrze jest spróbować zalewę i w razie potrzeby doprawić dodatkowo cukrem i solą.
- Gorącą marynatę przelewamy do słoików ze śledziami i zakręcamy.
- Po całkowitym wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej:
Wypróbujcie również przepis na śledzie marynowane w ziołach
oraz przepis na śledzie w sosie korzenno-miodowym