Wigilijny śledź po wileńsku: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Święta Bożego Narodzenia bez śledzi? Niemożliwe! Wśród wigilijnych potraw śledź zawsze znajdzie swoje miejsce. Oto prosty przepis na świąteczne śledzie po wileńsku w sosie pomidorowym. Murowany hit świątecznego stołu!
Proponujemy również regionalne przepisy na królewskiego śledzia: śledzie po łowicku, śledzie po kaszubsku, śledzie w pomidorach.
SKŁADNIKI
- 50 dag śledzi matiasów
- 3 cebule
- mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy: liść laurowy, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie świątecznego śledzia po wileńsku zacznij od zeszklenia na patelni cebuli pokrojonej w kostkę razem z przyprawami.
- Wymieszaj cebulę z koncentratem pomidorowym.
- Śledzie pokrój na niewielkie kawałki.
- Układaj warstwami na przemian śledzie i masę cebulowo-pomidorową. Wstaw do lodówki na 2 godziny, by składniki się przegryzły.