Selery duszone z pieczarkami i cebulą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Selery duszone z pieczarkami i cebulą to smakowity dodatek do smażonych mięs.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 selery
- 1 duża cebula
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selery umyć, obrać i ugotować w lekko zakwaszonej octem wodzie. Odcedzić (pozostawić szklankę wody w której gotowały się warzywa) i gdy ostygną pokroić w kostkę lub słupki.
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać i drobno posiekać.
- Masło rozgrzać na patelni, poddusić na nim cebulę i pieczarki, po czym dodać pokrojone selery i podlać kilkoma łyżkami wywaru z selerów.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę i dusić kilka minut pod przykryciem.