Selery duszone z pieczarkami i cebulą

Selery duszone z pieczarkami i cebulą
Autor: Shutterstock Selery duszone z pieczarkami i cebulą to pyszny dodatek do obiadu.
łatwy
30 min
4

Selery duszone z pieczarkami i cebulą to smakowity dodatek do smażonych mięs.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 selery
  • 1 duża cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selery umyć, obrać i ugotować w lekko zakwaszonej octem wodzie. Odcedzić (pozostawić szklankę wody w której gotowały się warzywa) i gdy ostygną pokroić w kostkę lub słupki.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Masło rozgrzać na patelni, poddusić na nim cebulę i pieczarki, po czym dodać pokrojone selery i podlać kilkoma łyżkami wywaru z selerów.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę i dusić kilka minut pod przykryciem.