Salsa z bobu - jak zrobić? Przepis na znakomitą salsę z bobu
2022-06-27
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Salsa z bobu to świetna propozycja na lekki, letni posiłek. Salsę można podawać z tortillą, czipsami lub na grzankach. Smakuje też ze świeżym pieczywem i jest bardzo zdrowa!
Salsa to rodzaj zimnego sosu czy przekąski z rozdrobnionych warzyw. Choć kojarzy się z egzotyczną kuchnią Meksyku, czy innych krajów hiszpańskojęzycznej Ameryki, ma długą historię. Co ciekawe, na ziemiach polskich była znana od wieków. Opisywana jest już w XVI wieku, a jadano ją zapewne jeszcze wcześniej.
Salsę można przyrządzać z różnych warzyw, owoców i dodatków. Jednym z najlepszych surowców na wiosoenno-letnią salsę jest bób.
SKŁADNIKI
- trzy szklanki ugotowanych nasion młodego bobu
- dwa ząbki czosnku
- garść nasion kaparów
- świeżo posiekane zioła, w zależności od upodobań; do bobu pasuje estragon, cząber, bazylia, mięta
- odrobina gałki muszkatołowej
- pieprz, sól - do smaku
- łyżka octu balsamicznego albo sok z połowy cytryny, lub miąższ z jednej limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób gotujemy zgodnie z instrukcją. Lekko studzimy i obieramy ziarenka ze skórek.
- Siekamy zioła - nie musimy tego robić bardzo drobno, salsa nie powinna mieć konsystencji sosu. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki rozdrabniamy np. tłuczkiem do ziemniaków, albo nawet widelcem. Ważne, by w masie pozostały wyraźnie widoczne cząstki składników. Salsa powinna być dość gęsta.
- Doprawiamy salsę cytryną lub octem balsamicznym, solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?