Salsa z bobu - jak zrobić? Przepis na znakomitą salsę z bobu

salsa-z-bobu-jak-zrobic-przepis-na-salse-z-bobu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Salsa z bobu to fantastyczny pomysł na dodatek do pieczywa, mięs, czy  drobnych przekąsek - zwłaszcza z warzyw
łatwy
45 min
4

Salsa z bobu to świetna propozycja na lekki, letni posiłek. Salsę można podawać z tortillą, czipsami lub na grzankach. Smakuje też ze świeżym pieczywem i jest bardzo zdrowa!

Salsa to rodzaj zimnego sosu czy przekąski z rozdrobnionych warzyw. Choć kojarzy się z egzotyczną kuchnią Meksyku, czy innych krajów hiszpańskojęzycznej Ameryki, ma długą historię. Co ciekawe, na ziemiach polskich była znana od wieków. Opisywana jest już w XVI wieku, a jadano ją zapewne jeszcze wcześniej.

Salsę można przyrządzać z różnych warzyw, owoców i dodatków. Jednym z najlepszych surowców na wiosoenno-letnią salsę jest bób.

SKŁADNIKI

  • trzy szklanki ugotowanych nasion młodego bobu
  • dwa ząbki czosnku
  • garść nasion kaparów
  • świeżo posiekane zioła, w zależności od upodobań; do bobu pasuje estragon, cząber, bazylia, mięta
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól - do smaku
  • łyżka octu balsamicznego albo sok z połowy cytryny, lub miąższ z jednej limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotujemy zgodnie z instrukcją. Lekko studzimy i obieramy ziarenka ze skórek.
  • Siekamy zioła - nie musimy tego  robić bardzo drobno, salsa nie powinna mieć konsystencji sosu. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki rozdrabniamy np. tłuczkiem do ziemniaków, albo nawet widelcem. Ważne, by w masie pozostały wyraźnie widoczne cząstki składników. Salsa powinna być dość gęsta.
  • Doprawiamy salsę cytryną lub octem balsamicznym, solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.