Sakiewki z wędzonej szynki nadziewane serkiem i bananami

Sakiewki z szynki
Autor: Shutteratock Sakiewki z szynki to dekoracyjna i smaczna przystawka.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

To połączenie składników może wydać się nieco ekscentryczne, ale nie trzeba się go obawiać. Dzięki odpowiedniej dawce przypraw ziół smaki w tej przekąsce znakomicie się równoważą, tworząc bardzo ciekawe połączenie. Świetny sposób na romantyczną kolację lub zaskoczenie gości

SKŁADNIKI

  • 16 dużych i cienkich plastrów surowej wędzonej szynki 
  • 0,5 kg tłustego sera śmietankowego
  • 2 jasnożółte banany 
  • 1 galązka świeżego rozmarynu
  • 0,5 szklanki mleka
  • pieprz
  • sól ziołowa
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Igiełki rozmarynu drobniutko posiekać i wraz z przyprawami i mlekiem dodać do sera, dokładnie połączyć.
  • Banany obrać i pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm.
  • Plastry szynki rozłożyć na desce, na środku każdego położyć porcję serka i plasterek banana.
  • Szynkę złożyć w sakiewkę i związać szczypiorkiem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej