Sakiewki z wędzonej szynki nadziewane serkiem i bananami
2022-05-17

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
To połączenie składników może wydać się nieco ekscentryczne, ale nie trzeba się go obawiać. Dzięki odpowiedniej dawce przypraw ziół smaki w tej przekąsce znakomicie się równoważą, tworząc bardzo ciekawe połączenie. Świetny sposób na romantyczną kolację lub zaskoczenie gości
SKŁADNIKI
- 16 dużych i cienkich plastrów surowej wędzonej szynki
- 0,5 kg tłustego sera śmietankowego
- 2 jasnożółte banany
- 1 galązka świeżego rozmarynu
- 0,5 szklanki mleka
- pieprz
- sól ziołowa
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Igiełki rozmarynu drobniutko posiekać i wraz z przyprawami i mlekiem dodać do sera, dokładnie połączyć.
- Banany obrać i pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm.
- Plastry szynki rozłożyć na desce, na środku każdego położyć porcję serka i plasterek banana.
- Szynkę złożyć w sakiewkę i związać szczypiorkiem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?