Ryba z groszkiem - pyszna przekąska na zimno

2021-03-29
Ryba z groszkiem - pyszna przekąska na zimno.
Autor: thinkstockphotos.com Ryba z groszkiem w galarecie.
łatwy
30 min
4

Ryba z groszkiem to doskonała zimna przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i wszystkich innych uroczystości, na których podaje się dania na zimno. Sprawdź, jak zrobić rybę z groszkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ryby (karp, sandacz, makrela)
  • 2 łyżeczki agaru (galaretki w proszku)
  • litr wywaru z włoszczyzny
  • marchew
  • cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną rybę gotować z włoszczyzną, marchewką i cebulą w łupinie.
  • Dodać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę.
  • Nie mieszać, by kawałki ryby się nie rozpadły, ale gdy to konieczne – potrząsnąć garnkiem.
  • Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjąć rybę, ułożyć w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.
  • Wywar odcedzić i ponownie zagrzać.
  • W litrze gorącego wywaru rozpuścić dwie łyżeczki agaru, wymieszać do rozpuszczenia, zalać foremki z rybą.
  • Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.