Ryba po mandżursku: przepis na rybę w cieście i sosie słodko-kwaśnym
2021-12-23

łatwy
30 min
4
Ryba po mandżursku to prosty, pyszny i łatwy przepis do przygotowania w kilka minut. Jest niesamowitym daniem głównym lub świetną przystawką. Słodki, pikantny i lekko kwaśny smak tego pysznego dania podbija podniebienie od pierwszego kęsa. Nikt nie odmówi dokładki, a wręcz poprosi o więcej.
SKŁADNIKI
- Na rybę po mandżursku
- 500 g filetu bez skóry i ości z ryby morskiej lub słodkowodnej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
- Na sos słodko kwaśny do ryby po mandżursku:
- 1 cebula, pokrojona w kostke
- 1 papryka czerwona pokrojona na kawałki
- 1 papryka żółta pokrojona na kawałki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chili ostrego
- 1 łyżeczka sosu chili słodkiego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój rybę na małe kawałki i dodaj imbir, czosnek, przyprawy, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól do smaku. Dodaj trochę wody i wymieszaj. Niech kawałki ryby pokryją się lepkim ciastem.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę, aż stanie się chrupiąca i złotobrązowa. Zdejmij ją z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na tej samej patelni z resztkami oleju podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną dymkę. Wymieszaj. Smaz przez 2-3 minuty.
- Teraz dodaj sos sojowy, oba rodzaje sosu chilli, ketchup, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Smaż na dużym ogniu przez 1 minutę.
- W międzyczasie wymieszaj skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości wody i dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj. Sos zaczyna gęstnieć w ciągu 1 minuty lub 1 minut.
Teraz dodaj smażoną rybę do i delikatnie wymieszaj, aż sos dobrze pokryje każdy kawałek ryby. - Przed podaniem rybę udekoruj drobno posiekaną szczypiorkiem. Możesz podawać z ryżem, jako danie główne. Lub jako ciepłą przystawkę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?