Ryba po mandżursku: przepis na rybę w cieście i sosie słodko-kwaśnym

Ryba po japońsku: przepis w cieście naleśnikowym lepszy niż, ryba po grecku
Autor: Shutterstock.com Ryba po japońsku: przepis w cieście naleśnikowym lepszy niż, ryba po grecku
łatwy
30 min
4

Ryba po mandżursku to prosty, pyszny i łatwy przepis do przygotowania w kilka minut. Jest niesamowitym daniem głównym lub świetną przystawką. Słodki, pikantny i lekko kwaśny smak tego pysznego dania podbija podniebienie od pierwszego kęsa. Nikt nie odmówi dokładki, a wręcz poprosi o więcej.

SKŁADNIKI

  • Na rybę po mandżursku
  • 500 g filetu bez skóry i ości z ryby morskiej lub słodkowodnej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • Na sos słodko kwaśny do ryby po mandżursku:
  • 1 cebula, pokrojona w kostke
  • 1 papryka czerwona pokrojona na kawałki
  • 1 papryka żółta pokrojona na kawałki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chili ostrego
  • 1 łyżeczka sosu chili słodkiego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój rybę na małe kawałki i dodaj imbir, czosnek, przyprawy, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól do smaku. Dodaj trochę wody i wymieszaj. Niech kawałki ryby pokryją się lepkim ciastem.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę, aż stanie się chrupiąca i złotobrązowa. Zdejmij ją z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  • Na tej samej patelni z resztkami oleju podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną dymkę. Wymieszaj. Smaz przez 2-3 minuty. 
  • Teraz dodaj sos sojowy, oba rodzaje sosu chilli, ketchup, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Smaż na dużym ogniu przez 1 minutę. 
  • W międzyczasie wymieszaj skrobię kukurydzianą w niewielkiej ilości wody i dodaj do zawartości patelni. Wymieszaj. Sos zaczyna gęstnieć w ciągu 1 minuty lub 1 minut.

    Teraz dodaj smażoną rybę do i delikatnie wymieszaj, aż sos dobrze pokryje każdy kawałek ryby.
  • Przed podaniem rybę udekoruj drobno posiekaną szczypiorkiem. Możesz podawać z ryżem, jako danie główne. Lub jako ciepłą przystawkę. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Ryba smażona w cieście naleśnikowym: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej