Różowe jajka faszerowane. Wyśmienita propozycja na wielkanocne śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na wielkanocnym stole powinny pojawić się jajka. To obowiązkowy element świątecznego menu. Jeżeli lubicie jajka faszerowane, zobaczcie, jak zrobić je w nieco innej wersji. Różowe jajka faszerowane zachwycą nie tylko pięknym wyglądem, ale i niesamowitym smakiem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Poznajcie przepis na różowe jajka faszerowane.
Z czego zrobić różowe jajka faszerowane?
Do przygotowania pysznych jajek w obłędnym różowym kolorze wypełnionych smakowitym nadzieniem potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok.
Lista produktów to dwie części. Głównym składnikiem są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Pierwszą część listy stanowią produkty, z których przyrządza się marynatę. To właśnie dzięki niej jajka nabierają cudownego różowego koloru. Im więcej czasu w niej spędzą, tym ich zabarwienie będzie bardziej intensywne. Druga część listy to składniki do farszu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić olśniewające i przepyszne różowe jajka faszerowane?
- składniki do marynaty – woda, ocet, buraki, przyprawy
- składniki do farszu – żółtka, chrzan, serek śmietankowy, szczypiorek, przyprawy
Jak zrobić różowe jajka?
Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane nie jest skomplikowany. Chociaż jajka prezentują się jak z obrazka i wydawać by się mogło, że ich zrobienie to nie lada wyczyn, przepis jest bardzo łatwy. Samodzielne wykonanie faszerowanych jajek w różowej wersji to tylko kilka łatwych kroków. Nawet jeżeli nie czujecie zbyt mocni w domowym przyrządzaniu potraw, ta wielkanocna przekąska uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić duży talerz pysznych i zachwycających różowych jajek wypełnionych doskonałym farszem?
- 1. krok – ugotowanie marynaty z buraków, octu i przypraw
- 2. krok – marynowanie jajek w różowej zalewie przez godzinę lub dłużej
- 3. krok – przygotowanie farszu do jajek
- 4. krok – nafaszerowanie różowych jajek nadzieniem
- 5. krok – schłodzenie różowych jajek faszerowanych w lodówce
Jak podawać różowe jajka faszerowane?
Wyśmienite jajka faszerowane w cudownym różowym kolorze to pomysł na Wielkanoc. Sprawdzą się na śniadanie i mogą być pyszną przekąską podczas tych wiosennych świąt. Jednak przepis te na małe cuda warto zapisać, ponieważ można robić je przez cały rok i serwować także na inne okazje.
Różowe jajka faszerowane pyszną pastą z dodatkiem chrzanu warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przekąskę wzbogacą kiełki, plasterki rzodkiewek czy rzeżucha lub posiekana natka pietruszki. Smak faszerowanych jajek podkręci świeżo zmielony czarny lub czerwony pieprz.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
marynata:- 300 ml wody
- 200 ml octu jabłkowego
- 3 buraki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
nadzienie:- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka śmietankowego serka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i ocet . Dodać liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut.
- Obrane ze skorupek jajka włożyć do marynaty, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na godzinę.
- Jajka wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na połówki i za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka.
- Żółtka posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać chrzan i serek śmietankowy. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką i jednolitą pastę.
- Jajka faszerować pastą za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie lub inne okazje.