Różowe jajka faszerowane zachwycają smakiem. To wyśmienita propozycja na wielkanocne śniadanie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na wielkanocnym stole powinny pojawić się jajka. To obowiązkowy element świątecznego menu. W tym roku warto zrobić je w nieco innej wersji. Różowe jajka faszerowane zachwycą nie tylko pięknym wyglądem, ale i niesamowitym smakiem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Poznajcie przepis na różowe jajka faszerowane.
Dlaczego warto zrobić różowe jajka faszerowane?
- łatwy i szybki przepis
- proste i niedrogie składniki
- efektowny wygląd
- pyszny smak
- idealna przekąska na Wielkanoc
Z czego zrobić różowe jajka faszerowane?
Do przygotowania pysznych jajek w obłędnym różowym kolorze wypełnionych smakowitym nadzieniem potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok.
Lista produktów to dwie części. Głównym składnikiem są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Pierwszą część listy stanowią produkty, z których przyrządza się marynatę. To właśnie dzięki niej jajka nabierają cudownego różowego koloru. Im więcej czasu w niej spędzą, tym ich zabarwienie będzie bardziej intensywne. Druga część listy to składniki do farszu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić olśniewające i przepyszne różowe jajka faszerowane?
- składniki do marynaty – woda, ocet, buraki, przyprawy
- składniki do farszu – żółtka, chrzan, serek śmietankowy, szczypiorek, przyprawy
Jak zrobić różowe jajka?
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane w różowym kolorze nie jest skomplikowany. Chociaż jajka prezentują się jak z obrazka i wydawać by się mogło, że ich zrobienie to nie lada wyczyn, przepis jest bardzo łatwy. Samodzielne wykonanie faszerowanych jajek w różowej wersji to tylko kilka łatwych kroków. Nawet jeżeli nie czujecie zbyt mocni w domowym przyrządzaniu potraw, ta wielkanocna przekąska uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić duży talerz pysznych i zachwycających różowych jajek wypełnionych doskonałym farszem?
- 1. krok – ugotowanie marynaty z buraków, octu i przypraw
- 2. krok – marynowanie jajek w różowej zalewie przez godzinę lub dłużej
- 3. krok – przygotowanie farszu do jajek
- 4. krok – nafaszerowanie różowych jajek nadzieniem
- 5. krok – schłodzenie różowych jajek faszerowanych w lodówce
Jak podawać różowe jajka faszerowane?
Wyśmienite jajka faszerowane w cudownym różowym kolorze to pomysł na Wielkanoc. Sprawdzą się na śniadanie i mogą być pyszną przekąską podczas tych wiosennych świąt. Jednak przepis te na małe cuda warto zapisać, ponieważ można robić je przez cały rok i serwować także na inne okazje.
Różowe jajka faszerowane pyszną pastą z dodatkiem chrzanu warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przekąskę wzbogacą kiełki, plasterki rzodkiewek czy rzeżucha lub posiekana natka pietruszki. Smak faszerowanych jajek podkręci świeżo zmielony czarny lub czerwony pieprz.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
marynata:- 300 ml wody
- 200 ml octu jabłkowego
- 3 buraki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
nadzienie:- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka śmietankowego serka
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i ocet . Dodać liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut.
- Obrane ze skorupek jajka włożyć do marynaty, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na godzinę.
- Jajka wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na połówki i za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka.
- Żółtka posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać chrzan i serek śmietankowy. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką i jednolitą pastę.
- Jajka faszerować pastą za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie lub inne okazje.