Różowe jajka faszerowane. Wyśmienita propozycja na wielkanocne śniadanie

różowe jajka faszerowane
Autor: Shutterstock Różowe jajka faszerowane zachwycą wyglądem i oczarują smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Na wielkanocnym stole powinny pojawić się jajka. To obowiązkowy element świątecznego menu. Jeżeli lubicie jajka faszerowane, zobaczcie, jak zrobić je w nieco innej wersji. Różowe jajka faszerowane zachwycą nie tylko pięknym wyglądem, ale i niesamowitym smakiem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych czynności. Poznajcie przepis na różowe jajka faszerowane.

Z czego zrobić różowe jajka faszerowane?

Do przygotowania pysznych jajek w obłędnym różowym kolorze wypełnionych smakowitym nadzieniem potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok.

Lista produktów to dwie części. Głównym składnikiem są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Pierwszą część listy stanowią produkty, z których przyrządza się marynatę. To właśnie dzięki niej jajka nabierają cudownego różowego koloru. Im więcej czasu w niej spędzą, tym ich zabarwienie będzie bardziej intensywne. Druga część listy to składniki do farszu.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić olśniewające i przepyszne różowe jajka faszerowane?

  • składniki do marynaty – woda, ocet, buraki, przyprawy
  • składniki do farszu – żółtka, chrzan, serek śmietankowy, szczypiorek, przyprawy

Jak zrobić różowe jajka?

Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane nie jest skomplikowany. Chociaż jajka prezentują się jak z obrazka i wydawać by się mogło, że ich zrobienie to nie lada wyczyn, przepis jest bardzo łatwy. Samodzielne wykonanie faszerowanych jajek w różowej wersji to tylko kilka łatwych kroków. Nawet jeżeli nie czujecie zbyt mocni w domowym przyrządzaniu potraw, ta wielkanocna przekąska uda się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić duży talerz pysznych i zachwycających różowych jajek wypełnionych doskonałym farszem?

  • 1. krok – ugotowanie marynaty z buraków, octu i przypraw
  • 2. krok – marynowanie jajek w różowej zalewie przez godzinę lub dłużej
  • 3. krok – przygotowanie farszu do jajek
  • 4. krok – nafaszerowanie różowych jajek nadzieniem
  • 5. krok – schłodzenie różowych jajek faszerowanych w lodówce

Jak podawać różowe jajka faszerowane?

Wyśmienite jajka faszerowane w cudownym różowym kolorze to pomysł na Wielkanoc. Sprawdzą się na śniadanie i mogą być pyszną przekąską podczas tych wiosennych świąt. Jednak przepis te na małe cuda warto zapisać, ponieważ można robić je przez cały rok i serwować także na inne okazje.

Różowe jajka faszerowane pyszną pastą z dodatkiem chrzanu warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przekąskę wzbogacą kiełki, plasterki rzodkiewek czy rzeżucha lub posiekana natka pietruszki. Smak faszerowanych jajek podkręci świeżo zmielony czarny lub czerwony pieprz.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • marynata:
  • 300 ml wody
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 3 buraki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu

  • nadzienie:
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka śmietankowego serka
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i ocet . Dodać liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut.
  • Obrane ze skorupek jajka włożyć do marynaty, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na godzinę.
  • Jajka wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na połówki i za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka.
  • Żółtka posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać chrzan i serek śmietankowy. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką i jednolitą pastę.
  • Jajka faszerować pastą za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie lub inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej