Roladki z szynki w galarecie - przepis na klasyczną przystawkę
2022-04-15
łatwy
25 min
4
Roladki z szynki w galarecie to klasyczna przystawka, która od lat gościła na polskich stołach. Warto po nią sięgnąć, bo jest łatwa do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna.
SKŁADNIKI
- 15 plasterków szynki konserwowej
- opakowanie serka śmietankowego
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 3/4 szklanki bulionu
- 1 łyżka żelatyny
- Do dekoracji:
- ugotowana marchewka
- natka pietruszki
- kukurydza lub groszek z puszki
- grzybki marynowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Do serka dodać chrzan i dokładnie wymieszać.
- Każdy plasterek szynki posmarować serkiem i zwinąć roladki. Ułożyć na głębokim półmisku,udekorować warzywami i grzybami.
- Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?