Roladki z szynki w galarecie - przepis na klasyczną przystawkę

Roladki z szynki w galarecie -  przepis na klasyczną przystawkę
Autor: Shutterstock Roladki z szynki konserwowej to smaczna przystawka, która może stanowić ozdobę odświętnego stołu.
łatwy
25 min
4

Roladki z szynki w galarecie to  klasyczna przystawka, która od lat gościła na polskich stołach. Warto po nią sięgnąć, bo jest łatwa do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna.

SKŁADNIKI

  • 15 plasterków szynki konserwowej
  • opakowanie serka śmietankowego
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka żelatyny
  • Do dekoracji:
  • ugotowana marchewka
  • natka pietruszki
  • kukurydza lub groszek z puszki
  • grzybki marynowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Do serka dodać chrzan i dokładnie wymieszać.
  • Każdy plasterek szynki posmarować serkiem i zwinąć roladki. Ułożyć na głębokim półmisku,udekorować warzywami i grzybami.
  • Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej