Rewelacyjne pomarańcze nadziewane mieloną wieprzowiną

2021-03-29
Rewelacyjne pomarańcze nadziewane mieloną wieprzowiną
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Mielona wieprzowina i pomarańcz? Czemu nie! To połączenie pełne charakteru, harmonijne i bardzo smaczne. Podajemy przepis na pomarańcze nadziewane wieprzowiną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 pomarańcze
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • szczypta kolendry
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Z miąższu usunąć pestki, resztę drobno posiekać.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać mięso, posiekane orzechy i utłuczone w moździerzu kolendrę i papryczkę. Posolić. Dusić na małym ogniu 15 min.
  • Masę mięsną wymieszać z pokrojonym miąższem i nadzieniem wypełnić skórki z pomarańczy. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C.
  •