Rewelacyjne pomarańcze nadziewane mieloną wieprzowiną
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Mielona wieprzowina i pomarańcz? Czemu nie! To połączenie pełne charakteru, harmonijne i bardzo smaczne. Podajemy przepis na pomarańcze nadziewane wieprzowiną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pomarańcze
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- szczypta kolendry
- 1 mała suszona papryczka chili
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Z miąższu usunąć pestki, resztę drobno posiekać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać mięso, posiekane orzechy i utłuczone w moździerzu kolendrę i papryczkę. Posolić. Dusić na małym ogniu 15 min.
- Masę mięsną wymieszać z pokrojonym miąższem i nadzieniem wypełnić skórki z pomarańczy. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C.