Rewelacyjne pomarańcze nadziewane mieloną wieprzowiną
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Mielona wieprzowina i pomarańcz? Czemu nie! To połączenie pełne charakteru, harmonijne i bardzo smaczne. Podajemy przepis na pomarańcze nadziewane wieprzowiną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pomarańcze
 - kilka liści kapusty pekińskiej
 - 0,5 kg mielonego mięsa wieprowego
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oleju
 - 2 łyżki orzechów arachidowych
 - szczypta kolendry
 - 1 mała suszona papryczka chili
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Z miąższu usunąć pestki, resztę drobno posiekać.
 - Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać mięso, posiekane orzechy i utłuczone w moździerzu kolendrę i papryczkę. Posolić. Dusić na małym ogniu 15 min.
 - Masę mięsną wymieszać z pokrojonym miąższem i nadzieniem wypełnić skórki z pomarańczy. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C.