Pyszny pasztet tradycyjny: przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Tradycyjny pasztet z różnych mięs jest ulubioną przystawką przed świątecznym obiadem. Z marynowanymi grzybkami, papryką, chrzanem lub sałatką jarzynową. Tradycyjny pasztet z marynowanymi dodatkami to prawdziwa uczta w stylu vintage.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet staropolski, Pasztet klasyczny z mieszanych mięs oraz Pasztet polski.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 50 dag wieprzowiny
- 50 dag wołowiny
- 25 dag boczku
- 40 dag wątroby wieprzowej
- 4 duże cebule
- 10 dag pieczarek
- 1 czerstwa bułka (kajzerka)
- 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
- 5 dag smalcu
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięsa, cebule, liście laurowe i ziele angielskie zalać 3 szklankami wrzątku, przykryć i wolno gotować, aż wszystko będzie miękkie.
- Wątrobę pokroić na kawałki i dołożyć do gotujących się mięs 15 minut przed końcem gotowania.
- Miękkie mięso wyjąć z garnka i zostawić do wystudzenia.
- Cebule wyrzucić, a do pozostałego sosu włożyć bułkę do namoczenia.
- Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżeczce smalcu.
- Wystudzone mięso, pieczarki i namoczoną bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce lub zmiksować w malakserze.
- Do zmielonej masy wbić jajka i ewentualnie dodać trochę sosu z gotowania (jeśli masa jest zbyt sucha), dodać przyprawy do smaku i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Foremki porządnie wysmarowane smalcem napełnić masą do ¾ wysokości i piec w gorącym piekarniku (ok. 200stopni) aż pasztet z mięsa się zrumieni.
- Letni (!)wyjąć delikatnie z foremek, wystudzić, owinąć w folię i włożyć do lodówki. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)