Pyszny pasztet tradycyjny: przepis

2021-03-29
Anna Wojciechowska
Świąteczny pasztet tradycyjny
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet tradycyjny wcale nie jest trudny do przygotowania.
średni
60 min
4

Tradycyjny pasztet z różnych mięs jest ulubioną przystawką przed świątecznym obiadem. Z marynowanymi grzybkami, papryką, chrzanem lub sałatką jarzynową. Tradycyjny pasztet z marynowanymi dodatkami to prawdziwa uczta w stylu vintage.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet staropolski, Pasztet klasyczny z mieszanych mięs oraz Pasztet polski.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 50 dag wieprzowiny
  • 50 dag wołowiny
  • 25 dag boczku
  • 40 dag wątroby wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka (kajzerka)
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
  • 5 dag smalcu
  • 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięsa, cebule, liście laurowe i ziele angielskie zalać 3 szklankami wrzątku, przykryć i wolno gotować, aż wszystko będzie miękkie.
  • Wątrobę pokroić na kawałki i dołożyć do gotujących się mięs 15 minut przed końcem gotowania. 
  • Miękkie mięso wyjąć z garnka i zostawić do wystudzenia.
  • Cebule wyrzucić, a do pozostałego sosu włożyć bułkę do namoczenia.
  • Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżeczce smalcu.
  • Wystudzone mięso, pieczarki i namoczoną bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce lub zmiksować w malakserze.
  • Do zmielonej masy wbić jajka i ewentualnie dodać trochę sosu z gotowania (jeśli masa jest zbyt sucha), dodać przyprawy do smaku i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Foremki porządnie wysmarowane smalcem napełnić masą do ¾ wysokości i piec w gorącym piekarniku (ok. 200stopni) aż pasztet z mięsa się zrumieni.
  • Letni (!)wyjąć delikatnie z foremek, wystudzić, owinąć w folię i włożyć do lodówki. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Anna Wojciechowska