Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem
2021-03-31
średni
60 min
4
Takie nadziewane kieszonki z drożdżowego ciasta możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. W naszej propozycji nadziane są pikantnym salami oraz żółtym serem, ale można wypełnić je dowolną wędliną, pieczonym mięsem, ulubionym serem lub warzywami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- opakowanie drożdży instant
- 300 ml ciepłej wody
- plastry salami
- tarty żółty ser
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą w sporej misce.
- Po 5 minutach dodaj mąkę, cukier olej i sól i zagnieć ciasto.
- Kiedy będzie gładkie i elastyczne, przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3-4 części, delikatnie je rozwałkuj. Z każdego kawałka ciasta wykrój 2 trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż dodatki, sklej dłuższe boki i zamknij krótszym bokiem ciasta.
- Wierzchy kieszonek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Kieszonki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.