Pyszne i aromatyczne chipsy z kurczaka to moja ulubiona przekąska. Robię ją na każdą imprezę

chipsy z kurczaka
Autor: Marian Weyo/ Shutterstock Weź pierś kurczaka i kilka przypraw. W mig zrobisz miskę pysznych i chrupiących chipsów.
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka to wartościowe mięso, z którego można przyrządzić nie tylko smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowej przekąski. Chipsy z kurczaka są pyszne, aromatyczne i chrupiące. To doskonała propozycja na imprezowy snack, który oczaruje każdego gościa. Jak zrobić pełne smaku chipsy z piersi kurczaka? Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis.

Z czego zrobić chipsy z kurczaka?

Pyszne i chrupiące chipsy kurczakowe to świetna przekąską na każdą okazję. Ich zaletą jest nie tylko łatwe i szybkie przygotowanie, ale i lista produktów. Do przyrządzenia całej michy pełnej tej aromatycznej przekąski wystarczy jeden główny składnik, dwa dodatki, kilka przypraw i olej do smażenia. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Co jest potrzebne, aby zrobić pełne smaku i aromatu chipsy z kurczaka? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej proste składniki, które często wykorzystuje się do przyrządzenia innych potraw.

  • pierś kurczaka
  • mąka pszenna
  • skrobia ziemniaczana
  • przyprawy – wędzona papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić chipsy z kurczaka?

Przepis na znakomite chipsy z piersi kurczaka, które zachwycą smakiem i aromatem, nie są trudne do samodzielnego przygotowania w domowych warunkach. To szybki przepis na smaczną przekąskę na ciepło. Robi się ją w niecałe pół godziny.

Chipsy z kurczaka smaży się na patelni z grubym dnem na głębokim tłuszczu. Oznacza to, że należy wlać na nią tyle oleju, aby chipsy całkowicie się w nim zanurzyły. Najlepiej, aby smażyć chipsy kurczakowe partiami. Nie powinny stykać się w czasie smażenia. Po usmażeniu należy przełożyć je na deskę lub talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym. To prosty sposób, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące chipsy z kurczaka? Nie jest to trudne i nie wymaga dużo czasu. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, jest to zadanie łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki
  • 2. krok – przygotowanie panierki z mąki, skrobi ziemniaczanej i przypraw
  • 3. krok – obtoczenie kawałków kurczaka w panierce
  • 4. krok – usmażenie chipsów z kurczaka na oleju

Z czym podawać chipsy z kurczaka?

Pyszne chipsy z kurczaka to znakomita chrupiąca przekąska, którą można podawać i na ciepło, i na zimno. Podobnie jak tradycyjne chipsy z ziemniaków świetnie smakują z różnego rodzaju sosami i dipami. Podkreślą smak chrupiącego kurczaka. Wybór sosu zależy od preferencji smakowych. Należy jednak pamiętać, aby sos był odpowiednio gęsty. Powinien dobrze trzymać się chipsów z kurczaka.

Do pełnych smaku i aromatu chrupiących chipsy z kurczaka można podać z ketchupem, musztardą lub majonezem. Sprawdzą się też takie sosy jak:

  • sos czosnkowy – klasyk, który pasuje do wszystkiego
  • sos miodowo-musztardowy – słodki i pikantny sos
  • sos ranczerski – ziołowy dip bardzo dobrze pasuje do chipsów z kurczaka
  • sos tzatziki – orzeźwiający i lekki dodatek
  • sos guacamole – klasyczny meksykański dip, który świetnie kontrastuje z chrupiącym kurczakiem
  • sos BBQ – słodki wędzony smak tego sosu idealnie komponuje się z kurczakiem

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
  • Do miski przesypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i chili. Wymieszać.
  • Do panierki włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był nią obsypany.
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć na nim kawałki kurczaka partiami z każdej strony po około 2 minuty, aż staną się złote i chrupiące. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako przekąskę w towarzystwie ulubionych sosów na różne okazje.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej