Pyszne i aromatyczne chipsy z kurczaka to moja ulubiona przekąska. Robię ją na każdą imprezę
 
                  Pierś kurczaka to wartościowe mięso, z którego można przyrządzić nie tylko smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowej przekąski. Chipsy z kurczaka są pyszne, aromatyczne i chrupiące. To doskonała propozycja na imprezowy snack, który oczaruje każdego gościa. Jak zrobić pełne smaku chipsy z piersi kurczaka? Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis.
Z czego zrobić chipsy z kurczaka?
Pyszne i chrupiące chipsy kurczakowe to świetna przekąską na każdą okazję. Ich zaletą jest nie tylko łatwe i szybkie przygotowanie, ale i lista produktów. Do przyrządzenia całej michy pełnej tej aromatycznej przekąski wystarczy jeden główny składnik, dwa dodatki, kilka przypraw i olej do smażenia. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Co jest potrzebne, aby zrobić pełne smaku i aromatu chipsy z kurczaka? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej proste składniki, które często wykorzystuje się do przyrządzenia innych potraw.
- pierś kurczaka
- mąka pszenna
- skrobia ziemniaczana
- przyprawy – wędzona papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić chipsy z kurczaka?
Przepis na znakomite chipsy z piersi kurczaka, które zachwycą smakiem i aromatem, nie są trudne do samodzielnego przygotowania w domowych warunkach. To szybki przepis na smaczną przekąskę na ciepło. Robi się ją w niecałe pół godziny.
Chipsy z kurczaka smaży się na patelni z grubym dnem na głębokim tłuszczu. Oznacza to, że należy wlać na nią tyle oleju, aby chipsy całkowicie się w nim zanurzyły. Najlepiej, aby smażyć chipsy kurczakowe partiami. Nie powinny stykać się w czasie smażenia. Po usmażeniu należy przełożyć je na deskę lub talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym. To prosty sposób, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące chipsy z kurczaka? Nie jest to trudne i nie wymaga dużo czasu. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, jest to zadanie łatwe i przyjemne.
- 1. krok – pokrojenie piersi kurczaka na mniejsze kawałki
- 2. krok – przygotowanie panierki z mąki, skrobi ziemniaczanej i przypraw
- 3. krok – obtoczenie kawałków kurczaka w panierce
- 4. krok – usmażenie chipsów z kurczaka na oleju
Z czym podawać chipsy z kurczaka?
Pyszne chipsy z kurczaka to znakomita chrupiąca przekąska, którą można podawać i na ciepło, i na zimno. Podobnie jak tradycyjne chipsy z ziemniaków świetnie smakują z różnego rodzaju sosami i dipami. Podkreślą smak chrupiącego kurczaka. Wybór sosu zależy od preferencji smakowych. Należy jednak pamiętać, aby sos był odpowiednio gęsty. Powinien dobrze trzymać się chipsów z kurczaka.
Do pełnych smaku i aromatu chrupiących chipsy z kurczaka można podać z ketchupem, musztardą lub majonezem. Sprawdzą się też takie sosy jak:
- sos czosnkowy – klasyk, który pasuje do wszystkiego
- sos miodowo-musztardowy – słodki i pikantny sos
- sos ranczerski – ziołowy dip bardzo dobrze pasuje do chipsów z kurczaka
- sos tzatziki – orzeźwiający i lekki dodatek
- sos guacamole – klasyczny meksykański dip, który świetnie kontrastuje z chrupiącym kurczakiem
- sos BBQ – słodki wędzony smak tego sosu idealnie komponuje się z kurczakiem
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
- Do miski przesypać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i chili. Wymieszać.
- Do panierki włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był nią obsypany.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć na nim kawałki kurczaka partiami z każdej strony po około 2 minuty, aż staną się złote i chrupiące. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako przekąskę w towarzystwie ulubionych sosów na różne okazje.
 
           
             
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        