Pyszna przekąska z pieczarek z czosnkiem i imbirem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kolejna odsłona duszonych pieczarek. Usmażone z dodatkiem czosnku i imbiru lekko orzechowe w smaku pieczarki to poprostu eksplozja smaków i aromatów. Ale gdyby komuś było to jeszcze za mało polecamy do jarzynki dodać odrobinę tartego ostrego sera, na przykład dziugasa. Efekt jest powalający.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego korzenia imbiru (2 cm)
- 2 łyżki tartego dziugasa
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, a po chwili czosnek i imbir. Dusić ok 10 min.
- Podawać posypane dziugasem.