Pyszna przekąska z pieczarek z czosnkiem i imbirem

2021-03-29
Pieczarki z czosnkiem
Autor: Shutterstock Pieczarki smażone z czosnkiem i imbirem są niesamowicie aromatyczne.
łatwy
15 min
4

Kolejna odsłona duszonych pieczarek. Usmażone z dodatkiem czosnku i imbiru lekko orzechowe w smaku pieczarki to poprostu eksplozja smaków i aromatów. Ale gdyby komuś było to jeszcze za mało polecamy do jarzynki dodać odrobinę tartego ostrego sera, na przykład dziugasa. Efekt jest powalający.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (2 cm)
  • 2 łyżki tartego dziugasa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, a po chwili czosnek i imbir. Dusić ok 10 min.
  • Podawać posypane dziugasem.