Przepyszny fenkuł zapiekany w sosie serowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fenkuł pieczony w sosie serowym znakomicie smakuje jako samodzielne danie, podany z białym pieczywem, ale jet też świetnym dodatkiem do dań rybnych. W kuchni francuskiej podaje się go na przykład do pieczonego lub smażonego dorsza.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 fenkuł
- cukier i sól1 łyżka masłą
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 50 g sera typu rokpol
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fenkuł oczyścić i odkroić łodygę, bulę opłukać i gotować 5 minut w posolonej i osłodzonej wodzie.
- Ugotowany fenkuł przekroić wzdłuż na pół i włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
- Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i zagotować. Dodać ser i delikatnie mieszając znów zagotować.
- Fenkuł zalać sosem i posypać tartą bułką. Zapiekać 20 min w temperaturze 160 st. C. Podawać z białym pieczywem i lampką białego wina.