Przepis na pastę z awokado i jajek. Pełne zdrowia smarowidło do chleba
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Awokado jest pełne zdrowia i właśnie dlatego zostało bohaterem tego sprawdzonego przepisu na pastę kanapkową. Razem z jajkami i naturalnym jogurtem tworzą wyjątkowe połączenie, które przypadnie do gustu każdemu. Przepis nie jest trudny, a składniki można kupić bez względu na porę roku. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową pastę z awokado i jajek.
Z czego zrobić pastę kanapkową?
Lista składników, które wykorzystuje się do zrobienia domowego smarowidła w pięknym zielonym kolorze, jest krótka. Pyszną i zdrową pastę do chleba robi się z czterech składników i dwóch przypraw. Wszystkie produkty są pełne witamin, minerałów i prozdrowotnych substancji odżywczych. Można je kupić przez cały rok, dlatego smakowita pasta sprawdzi się zawsze.
Aby przygotować domową pastę kanapkową, potrzebne są takie produkty jak:
- awokado – źródło witamin i zdrowych tłuszczy, wspomaga pracę wątroby i układ odpornościowy
- jajka – skarbnica witamin A i B12, białka i żelaza
- jogurt naturalny – niskokaloryczny i bogaty w witaminy z grupy B, wapń, białko i probiotyki
- sok z cytryny – źródło witaminy C, wspomaga odporność i poprawia wygląd skóry
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz podkreślą smak pasty
Jak zrobić pastę do smarowania chleba z awokado?
Przepis na zdrową pastę z awokado i jajek nie jest skomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nie wymagają długich godzin w kuchni. Zieloną pastę robi się łatwo i szybko.
Rozgnieciony widelcem miąższ awokado miesza się z posiekanymi jajkami i jogurtem naturalnym. Kiedy się połączą i zamienią w gładką pastę, dodaje się przyprawy. Gotowe!
Pasta z awokado i jajek najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Można jednak przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku w lodówce do dwóch dni.
Czym wzbogacić pastę z awokado i jajek?
To podstawowy przepis na pastę z awokado i jajek. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pasty. Nutę ostrości doda świeża lub mielona papryczka chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastę urozmaici bardzo drobno posiekana czerwona cebula. Warto dodać świeże zioła jak kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek. Kanapki z pastą z awokado i jajek można posypać siemieniem lnianym, sezamem, posiekanymi orzechami lub kiełkami.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżeczką, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Dodać obrane i posiekane jajka oraz jogurt naturalny. Mieszać, rozcierając, aż składniki połącza się w gładką pastę.
- Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Podawać ze świeżymi ziołami, chlebem lub jako dip.