Przepis na pastę z awokado i jajek. Pełne zdrowia smarowidło do chleba

pasta z awokado i jajek
Autor: Shutterstock Zielona pasta z awokado i jajek to mnóstwo smaku i zdrowia.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Awokado jest pełne zdrowia i właśnie dlatego zostało bohaterem tego sprawdzonego przepisu na pastę kanapkową. Razem z jajkami i naturalnym jogurtem tworzą wyjątkowe połączenie, które przypadnie do gustu każdemu. Przepis nie jest trudny, a składniki można kupić bez względu na porę roku. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową pastę z awokado i jajek.

Z czego zrobić pastę kanapkową?

Lista składników, które wykorzystuje się do zrobienia domowego smarowidła w pięknym zielonym kolorze, jest krótka. Pyszną i zdrową pastę do chleba robi się z czterech składników i dwóch przypraw. Wszystkie produkty są pełne witamin, minerałów i prozdrowotnych substancji odżywczych. Można je kupić przez cały rok, dlatego smakowita pasta sprawdzi się zawsze.

Aby przygotować domową pastę kanapkową, potrzebne są takie produkty jak:

  • awokado – źródło witamin i zdrowych tłuszczy, wspomaga pracę wątroby i układ odpornościowy
  • jajka – skarbnica witamin A i B12, białka i żelaza
  • jogurt naturalny – niskokaloryczny i bogaty w witaminy z grupy B, wapń, białko i probiotyki
  • sok z cytryny – źródło witaminy C, wspomaga odporność i poprawia wygląd skóry
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz podkreślą smak pasty

Jak zrobić pastę do smarowania chleba z awokado?

Przepis na zdrową pastę z awokado i jajek nie jest skomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nie wymagają długich godzin w kuchni. Zieloną pastę robi się łatwo i szybko.

Rozgnieciony widelcem miąższ awokado miesza się z posiekanymi jajkami i jogurtem naturalnym. Kiedy się połączą i zamienią w gładką pastę, dodaje się przyprawy. Gotowe!

Pasta z awokado i jajek najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Można jednak przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku w lodówce do dwóch dni.

Czym wzbogacić pastę z awokado i jajek?

To podstawowy przepis na pastę z awokado i jajek. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak pasty. Nutę ostrości doda świeża lub mielona papryczka chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastę urozmaici bardzo drobno posiekana czerwona cebula. Warto dodać świeże zioła jak kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek. Kanapki z pastą z awokado i jajek można posypać siemieniem lnianym, sezamem, posiekanymi orzechami lub kiełkami.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżeczką, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Dodać obrane i posiekane jajka oraz jogurt naturalny. Mieszać, rozcierając, aż składniki połącza się w gładką pastę.
  • Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Podawać ze świeżymi ziołami, chlebem lub jako dip.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej